08:58

Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat

to je život

IZ OVE BANJE JE KRALJ PETAR OTIŠAO U PRVI SVETSKI RAT Mesto na kom bi nam svet pozavideo bilo pusto decenijama VREME JE DA OŽIVI

Društvo -

Nema mnogo mondenskih banja u Srbiji. Jedna od njih, Vranjska banja, uskoro bi trebalo da dobije potpuno novi izgled i kako su nam tamo rekli, postaće jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija u našoj zemlji.

Vranjska Banja
foto: Kurir Televizija

Radovi traju, planovi su veliki i naša ekipa posetila je mesto koje je čak i srpskim kraljevima bilo nezaobilazno kada su želeli da okrepe dušu i telo.

Kako su televiziji Kurir rekli u Vranjskoj banji će 2023. godine goste dočekati nov ambijent.

Vranjska Banja
foto: Kurir Televizija

- Uspeli smo da nagovorimo najveću američku hotelsku kompaniju da upravo ovde da svoja dva brenda. Jedan od njih će biti kralj Petar Prvi - rekao je Nikola Avram iz Milenijum rizorta.

Vranjska Banja
foto: Kurir Televizija

Radovi su počeli, gradi se po planovima Milenijum risorta.

Vranjska Banja je gradsko naselje i sedište istoimene gradske opštine Grada Vranja u Pčinjskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 5347 stanovnika. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 400m. Naselje je okruženo planinama koje pripadaju središnoj zoni starih gromadnih planina i kotlina. U blizini Banje se izdižu planine: Besna Kobila (1.922 m), Patarica (1.672 m), Srpska Čuka (1.415 m).

- Voda poseduje visok nivo vodonik-sulfida, odnosno sumpora u sebi. Zbog toga je i lekovita. Poseduje i druge minerale poput magnezijuma i drugih zdravih minerala, poput natrijuma, kalcijuma... - rekla je za televiziju Kurir Slađana Stošić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju.

Vranjska Banja
foto: Kurir Televizija

Zanimljivo je da je kralj Petar Prvi upravo iz Vranjske Banje otišao na Solunski front. Kralj je Petar I Krađorđević je Vranjsku Banju napustio 15. aprila 1915. godine, odlazeći u Topolu da se pridruži srpskoj vojsci. A Vranjsku banju su posećivale obe kraljevske porodice i Karađorđevići i Obrenovići.

Vranjska Banja
foto: Kurir Televizija

Milenijum risort sa američkim partnerom Meriot u Vranjsku Banju ulaže 90 miliona evra.

- Vranjska Banja je nekada imala oko 20 hotela, vila, smeštaja. Tu su obe kraljevske porodice boravile. Kralj Petar Prvi je iz Vranjske Banje krenuo u Prvi svetski rat. Više Banja smo gledali, ali smno uzeli u obzir ovu banju zbog značenja i istorije koju je imala. Shvatili smo da upravo tu treba da ulažemo - rekao je Nikola Avram iz Milenijum rizorta.

A smeštaj u ovoj banji će moći da nađu i oni sa nižim primanjima, a da se ipak oseća kraljevski.

1 / 8 Foto: Kurir Televizija

- Dovodi me ova priroda koja je meni fantastična. Moja želja je, kako godine prolaze, a sve sam starija, je da budem ovde, jer ovde imam mir i tišinu - kaže redovna gošća Vranjske banje Slađana Bogdanović.

Vranjska Banja
foto: Kurir Televizija

- Na jugu Srbije poznat je trend depopulacije mladih i odlaska mladih. Kod nas to neće biti slučaj, zato što će naši mladi ovde moći sa poslom da ostanu, na svom ogništu. Uporedo ćemo razvijati i industriju hrane - kaže Dragan Sentić, predsednik opštine Vranjska Banja.

Vranjska Banja
foto: Kurir Televizija

Kruna svega je zgrada simboličnog naziva Sofka, gde će ljudi učiti kako da žive zdravo i kada nisu u banji.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:03

BEOGRAĐANINU BANKA ODBILA KREDIT JER SE KLADI Stručnjak obrazložio šta sve banka zna o vama, a da niste ni svesni OVO TREBA ZNATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja