NIKADA NE OSTAVLJATE DETE SAMO U KOLIMA NA VRUĆINI: Ovo su tragedije koje opominju! Evo šta je VAŽNO DA URADITE!
Foto: Shutterstock

Roditelji, pazite!

NIKADA NE OSTAVLJATE DETE SAMO U KOLIMA NA VRUĆINI: Ovo su tragedije koje opominju! Evo šta je VAŽNO DA URADITE!

Društvo -

Smrtni slučajevi mališana izazvani toplotnim udarom u zatvorenom automobilu najčešće se dešavaju zato što roditelji zaborave da su ih povezli sa sobom

Sa vrućinama dolazi i opasnost koju mnogi zanemaruju. A kad se desi tragedija, tada je kasno. Primera je, nažalost, mnogo. I jedan da je - previše je. Zato je sada pravo vreme da još jednom apelujemo na roditelje da nikako, ali nikako ne ostavljaju decu samu u automobilu. Nikad i nigde. Posebno ne kada su temperature one letnje, paklene.

Ovo su vesti koje su u proteklom periodu objavljivane...

Otac, profesionalni vojnik, osumnjičen je da je izazvao smrt deteta koje je satima po vrućini ostalo zaključano u crnom automobilu u Kninu. Uzrok smrti dečaka je hipertermija, odnosno toplotni udar. Otac je policijskim inspektorima rekao da je bio uveren da je dečaka odvezao u vrtić.

Četvorogodišnja devojčica koju su radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu preminula je u riječkoj bolnici. Otac ju ostavio u automobilu da je ne bi budio, a pritom nije upalio klimu i sve prozore je ostavio zatvorene da u automobil ne bi ulazila prašina sa gradilišta.

Pravila koja su važna

- Toplotni udar je vodeći uzrok smrtnih slučajeva kod dece mlađe od 15 godina u vozilima, i to posle saobraćajnih nesreća.

- Toplotni udar se događa kad se telo ne može dovoljno brzo ohladiti.

- Dečje telo se zagreva tri do pet puta brže nego telo odrasle osobe.

- Kada se ostavi u vrelom automobilu, dete može umreti kada njegova temperatura dostigne 41,5°C.

- Automobili se brzo zagrevaju! Za samo 10 minuta auto može da se zagreje za 6-7°C.

- Uvek proverite zadnje sedište da se uverite da su sva deca izašla iz auta kada stignete na odredište.

- Ne postoji "kratko vreme" tokom koga nameravate da u periodu sa visokim spoljašnjim temperaturama ostavite dete u zatvorenim kolima dok "za čas" ne obavite posao.

- Ostavite mobilni telefon, torbu ili tašnu na zadnjem sedištu, tako da vas podseti da proverite zadnje sedište kada stignete na odredište, posebno ako vozite više od jednog deteta.

Telo četvorogodišnje devojčice pronađeno je u automobilu u dvorištu kuće u mestu Donja Piskavica. Kako su naveli mediji, uzrok smrti je ekstremno pregrevanje. Igrala se u zatvorenom automobilu, parkiranom na suncu, a da niko od starijih nije obratio pažnju.

Jednogodišnja devojčica je umrla od vrućine, a majka je posle devet sati shvatila da ju je ostavila u kolima kad ju je pozvao suprug koji je došao po devojčicu u vrtić, a nje tamo nije bilo. Majka je kasnila na posao u Ohaju i zaboravila da je povezla dete.

Dete, Dete u kolima
foto: Shutterstock

U Ribnjiku u Šleziji preminula je trogodišnja devojčica koju je otac ostavio u zaključanom automobilu na vrućini od preko 30 stepeni i otišao na posao. Pretpostavlja se da je dete trebalo prvo da ostavi u obdanište. Kada je taj Poljak izašao sa posla, video je da je ćerka u kolima, ali pokušaj oživljavanja nije uspeo.

Dete na suncu u zaključanom automobilu otkrili su i prolaznici u poljskom Krakovu, gde je porodica turista iz Belorusije pošla u šoping, a u kolima je ostavila trogodišnje dete, koje je na kraju moralo da bude prebačeno u bolnicu.

Opasni i klima-uređaji

Nikako ni preniske temperature u kolima

Jednoipogodišnji dečak preminuo je u Sanskom Mostu kada je iz klimatizovanog automobila izašao na znatno višu temperaturu. Policija je tada saopštila da je mališan sa roditeljima doputovao iz Švedske.

Ford, kuga, test, vozili smo ford kuga, automobil
foto: Kurir

U toku dugog puta u automobilu je radio klima-uređaj, pa je temperatura u vozilu bila znatno niža od spoljašnje. Po dolasku, roditelji su dečaka izneli iz automobila i on je istog momenta doživeo temperaturni šok, koji je doveo do prestanka rada srca i smrti deteta, pisali su mediji.

Prema rečima stručnjaka, klima-uređaji u automobilu mogu biti maksimalno podešeni na sedam do deset stepeni niže od spoljašnje temperature. I važno je da se klima isključi barem pet minuta pre dolaska na destinaciju.

U Bjalistoku na istoku Poljske osmogodišnjem dečaku iz Belorusije pozlilo je od vrućine u parkiranim kolima, ali na poziv prolaznika došli su policajci, razbili prozor i dete izvukli.

Dvogodišnja devojčica iz SAD umrla je od posledica toplotnog udara nakon što je više od sedam sati provela u zaključanom automobilu na veoma visokoj temperaturi. Žena kojoj je majka devojčice plaćala da je vodi u vrtić ostavila je dete samo u kolima dok je svratila do svoje kuće da završi neke lične obaveze.

Petogodišnja devojčica umrla je u automobilu u kampu La Piodela u Muzanu u Švajcarskoj. Majka ju je samu ostavila u vozilu. Spasioci su pokušali da je ožive. Automobil se nalazio na 200 metara od kamp prikolice u kojoj se porodica odmarala.

Iako deluje da je nemoguće zaboraviti dete u kolima, ipak, svake godine deca umiru od toplotnog udara ostavljena u vrelom autu. Smrtni slučajevi su najčešći kod dece uzrasta oko tri godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track