O OVOJ HEROINI SE NIJE UČILO U ŠKOLAMA, A HEROJSKI JE POGINULA 1943! Nije htela ništa da oda, PA ČAK NI SVOJE IME! (FOTO)
Đurđelina Đuka Dinić, Foto: Wikipedia

NARODNI HEROJ

O OVOJ HEROINI SE NIJE UČILO U ŠKOLAMA, A HEROJSKI JE POGINULA 1943! Nije htela ništa da oda, PA ČAK NI SVOJE IME! (FOTO)

Društvo -

Streljana je u Jajincima pod ilegalnim imenom Radmila Obradović

Đurđelina Đuka Dinić tekstilna radnica, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije, stradala je na današnji dan 1943. godine.

Ona je inače rođena 9. novembra 1914. godine u selu Donjem Konjuvcu, kod Leskovca.

Njen otac Nikolaj Dinić, socijalistički orijentisan, bio je poslanički kandidat 1912. i 1914, a nalazio se na listi i kao komunistički kandidat 1920. godine, piše Wikipedia.

Godinu dana po završetku škole, 1933. otišla je iz Leskovca u Niš gde je učila pletarski zanat i zaposlila se u Nišu u fabrici kože, gde je upoznala Filipa Kljajića za koga se udala 1938. U tom gradu je više puta bila hapšena i kažnjavana zbog revolucionarnog rada. Član Komunističke partije Jugoslavije je postala 1938.

Đurđelina Dinić
foto: Wikipedia

Krajem 1940, nakon provale partijske organizacije, napustila je Niš i prešla u Valjevo zajedno sa svojim mužem. Tamo je radila ilegalno i ostala do okupacije Jugoslavije. Kada je ustanak počeo, po direktivi Partije prešla je u Beograd gde je rukovodila diverzantskim i drugim akcijama.

Bila je član Mesnog komiteta KPJ za Beograd i na toj dužnosti je ostala sve dok je Specijalna policija nije uhapsila 23. septembra 1942. na Dedinju.

Odvedena je u logor na Banjici, gde je strahovito mučena, ali uprkos tome nije odala nikakve informacije, pa čak ni sopstveno ime. Streljana je u Jajincima, 25. maja 1943. pod ilegalnim imenom Radmila Obradović.

Za narodnog heroja proglašena je 6. jula 1945. Po njoj je nazvana Ekonomska škola u Leskovcu.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

09:07

Miodrag je jedan od najstarijih stanovnika Doma za stare

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track