DETE VAM JE NAJNIŽE U RAZREDU? Ako vas to muči, STRUČNJACI IMAJU ODGOVOR, zna se razlog, LEKARI SAGLASNI U OVOME (FOTO)
Kampanja "Dohvati zvezde", Foto: Promo

Dohvati zvezde

DETE VAM JE NAJNIŽE U RAZREDU? Ako vas to muči, STRUČNJACI IMAJU ODGOVOR, zna se razlog, LEKARI SAGLASNI U OVOME (FOTO)

Društvo -

Ukoliko je Vaše dete među najnižim u razredu, ako ste zabrinuti ili imate utisak da Vaše dete „ne raste” ili „ne raste kako treba”, obratite se lekaru, koji će najpre napraviti njegovu krivu rasta, poručeno je danas na događaju „Mobilni planetarijum“ povodom lansiranja kampanje Dohvati zvezde. Više od 150 dece posetilo je planetarijum i interaktivna predavanja o sunčevom sistemu, u organizaciji kompanije Merck.

„Nepravilan rast i razvoj deteta vrlo je važno otkriti na vreme. Redovno merite visinu i težinu i na taj način pratite rast i razvoj vašeg deteta. Obratite se lekaru na vreme. Ukoliko je Vaše dete niže u odnosu na svoje vršnjake, i primetite da sporije napreduje, potrebno je da se obratite Vašem pedijatru. Ukoliko se poremećaj rasta deteta ne otkrije i ne leči na vreme, može dovesti do brojnih zdravstvenih posledica“, izjavila je dr sc. med Tatjana Milenković, pedijatar endokrinolog, načelnica odeljenja endokrinologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

„Važno je da podignemo svest o pravovremenom otkrivanju nepravilnog rasta i razvoja kod dece, kao i da skrenemo pažnju roditeljima da redovno mere svoju decu i na taj način prate njihov rast i razvoj“ izjavila je prof. dr Vera Zdravković, pedijatar endokrinolog, načelnica odeljenja endokrinologije UDK “Tiršova“.

„Rast predstavlja jedan od najpouzdanijih pokazatelja zdravstvenog stanja deteta, adekvatne ishrane i povoljnog psihoemocionalnog okruženja. Osnovni metod za otkrivanja poremećaja rasta je redovno merenje telesne visine, registrovanje izmerene visine i poređenje sa standardima koristeći karte rasta“, izjavila je dr sc. med Vesna Cvetković, pedijatar endokrinolog, Klinika za Dečje interne bolesti UKC Niš.

Dohvati zvezde
foto: Promo

„Važno je da pratite promene u grafikonima krive rasta Vašeg deteta jer iz grafikona se mogu uočiti promene koje mogu da ukažu na poremećaj rasta i razvoja. Visina i težina su povezani i dobri su pokazatelji detetovog zdravlja. Ne treba brinuti bez potrebe, jer su neka odstupanja sasvim moguća, ali u slučaju da uočite veće razlike u grafikonu rasta Vašeg deteta u odnsu na referentne vrednosti, obratite se Vašem odabranom lekaru za savet“, izjavila je Olga Davidović, udruženje pacijenata Horast.

Program Mobilnog planetarijuma podrazumevao je 5 programskih celina, planetarijumskih projekcija o astronomiji koje su vodili stručni predavači Centra za promociju nauke, kao i atraktivne filmske projekcije. Pored edukativnog programa u samom planetarijumu, svi prisutni su na info pultu mogli da se detaljnije informišu o nepravilnom rastu kod dece, kao i važnosti praćenja rasta i razvoja deca.

Dohvati zvezde
foto: Promo

Merck je vodeća naučna i tehnološka kompanija u oblasti zdravstva, nauke o živim sistemima, i performansi. Oko 56.000 zaposlenih radi sa ciljem da se za milione ljudi naprave pozitvne promene u svakodnevnom životu, kreirajući srećniji i održiviji način života. Od unapređenja tehnologija genetskog inženjeringa i istraživanja jedinstvenih metoda za lečenje najizazovnijih bolesti do inteligentnih uređaja – kompanija je svuda. Naučna istraživanja i odgovorno preduzetništvo bili su ključni za tehnološki i naučni napredak kompanije Merck. Merck se na ovaj način razvijao od osnivanja, 1668. godine. Osnivačka porodica i dalje je većinski vlasnik ove korporacije. Merck ima globalna prava na brend i ime Merck. Jedini izuzeci su Sjedinjene Države i Kanada, gde kompanija posluje kao EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

Kurir.rs

Bonus video:

03:22

DECA NAVUČENA NA TELEFONE KAO NA HEROIN! Socijalni psiholog uputio savet roditeljima kako da decu trgnu iz tog VIRTUELNOG PAKLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track