Održana završna konferencija projekta „Energetski efikasna javna energija“ koji se sprovodi u Subotici i Satnici Đakovačkoj
Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Održana završna konferencija projekta „Energetski efikasna javna energija“ koji se sprovodi u Subotici i Satnici Đakovačkoj

Srbija -

Završna konferencija projekta „Energetski efikasna javna energija“ („Energy Efficient Public Power” – E2P2), koji se putem Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija sprovodi u Satnici Đakovačkoj i Subotici, od 2019. godine, održana je danas u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće. Završnoj konferenciji ovog projekta zasnovanog na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije, kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Sektor za energetsku efikasnost i toplane, Milan Macura, i načelnik Opštine Satnica Đakovačka, Željko Šimić.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da je vrednost projekta E2P2 1,4 miliona evra, da je od Evropske unije ukupno dobijeno više od 1,2 miliona evra donacija, uz učešće Satnice Đakovačke, kao vodećeg partnera na projektu, i Grada Subotice u, otprilike, jednoj šestini ukupne vrednosti projekta.

„To su izuzetne pogodosti za naše dve lokalne samouprave. Projekat nam je omogućio da u Subotici postavimo solarne panele na devet objekata javne namene. Tako su svoju solarnu, energetski efikasnu elektranu dobile: Tehnička škola 'Ivan Sarić', Dom za decu ometenu u razvoju 'Kolevka', Osnovna i srednja škola 'Svetomir Bojanin', upravni objekat Predškolske ustanove ‘Naša radost’, Otvoreni univerzitet, Nova opština, Politehnička škola, bazen na Prozivci i Osnovna škola ‘Sonja Marinković’“, naveo je gradonacelnik Bakić.

Dodao je da je izvršena i potpuna energetska sanacija Osnovne škole „Matko Vuković“ i Osnovne i srednje škole „Svetomir Bojanin“, da su prometna šetališta na Prozivci i Radijalcu dobila solarne klupe, a da je ZOO vrt na Paliću postao bogatiji za takozvano „solarno drvo“.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Cilj nam je bio, pre svega, uspostavljanje energetske efikasnosti javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore, kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike, koja podiže svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijalu obnovljivih izvora. Danas možemo da kažemo da smo sve što smo zacrtali u okviru projekta i ostvarili. Napravili smo značajnu uštedu energije, a time i javnih sredstava i trasirali put kojim treba da nastavimo u povećanju energetske efikasnosti velikih javnih zdanja. Ovakvim projektima prednjačimo u sprovođenju jedne zdrave zelene politike u našoj zemlji, čiju je važnost naglasio i predsednik Aleksandar Vučić, kao i nadležni u Vladi Srbije“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da svaki kilovat struje proizveden kroz obnovljive izvore jeste kilovat manje opterećenja za naše velike elektrane, čime, kako je rekao, oslobađamo više energenata za našu privredu i domaćinstva, štedimo budžetska sredstva i smanjujemo emisije štetnih gasova.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Hvala svima koji su svojim doprinosom pomogli da se projekat uspešno realizuje, čime smo postali jedan od lidera dobre prakse i siguran partner za buduće projekte. Sve goste pozivam da se osećaju kao kod kuće u našoj Subotici i da iskoristimo ovo okupljanje da razmenimo još ideja oko kojih može da se ostvari nova saradnja, kako sa nadležnim ministarstvima, tako i na nivou lokalnih samouprava. Radujem se daljoj saradnji sa Satnicom Đakovačkom i verujem da nas čeka još mnogo kvalitenih projekata“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Milan Macura je podsetio da je Ministarstvo rudarstva i energetike u aprilu prošle godine donelo novi set zakona, među kojima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Krajem 2021. godine, Ministarstvo je zajedno sa Upravom za energetsku efikasnost, osnovanom krajem prošle godine, pokrenulo prvi pilot-projekat u kojem učestvuje 37 jedinica lokalnih samouprava za subvencionisanje instalacije malih solarnih elektrana na domaćinstvima. Program funkcioniše tako što država jedinice lokalne samouprave subvencioniše sa po 25 odsto, ili 50 odsto, od celokupne elektrane. Prvi pilot-projekt vredan je oko 400 miliona dinara i očekujemo da ćemo na teritoriji Srbije izgradti oko 500 malih kućnih elektrana instalisane snage do 6 kW. Početkom ove godine raspisali smo nove javne pozive u kojima učestvuje i Grad Subotica, koja se prijavila sa 15 miliona dinara i isto toliko dobila od države i Uprave za energetsku efikasnost“, rekao je Macura.

On je kazao da se trenutno sprovodi javni poziv za prijavu privrednih subjekata za mere energetskih sanacija, zamenu stolarije, fasade i izolacije, da će se nakon toga pristupiti odabiru firma za izvođenje malih solarnih elektrana na domaćinstvima i da već krajem juna očekuje prve javne pozive za građane, kada je reč o Gradu Subotici.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Željko Šimić je izrazio zadovoljstvo što je jednoj maloj opštini poput Satnice Đakovačke, koja ima četiri zaposlena i broji oko 2.000 stanovnika, partner na projektu bio Grad Subotica.

„Pokazalo se da je izbor partnera kakav je Grad Subotica za ovaj projekat bio dobar, jer sam u ovom gradu našao stručne i pouzdane ljude koji su bili izvanredni saradnici. Ova završna konferencija najbolji je znak da smo uspeli da u našim sredinama unapredimo energetsku efikasnost i izgradimo solarne elektrane i panele na obostrano zadovoljstvo“, istakao je Željko Šimić.

Na završnoj konferenciji projektne aktivnosti na području Opštine Satnica Đakovačka predstavila je Božana Rogalo, šef Jedinstvenog upravnog odseka Opštine Satnica Đakovačka, a o rezultatima i značaju projekta E2P2 za Grad Suboticu govorila je Božidarka Golubović, projekt menadžer.

1 / 10 Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Projekta „Energetski efikasna javna energija“ zvanično se sprovodi od 15. decembra 2019. do 14. juna 2022. godine.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track