Diskriminacija u oglasima za zapošljavanje

Nevena Petrušević

Diskriminacija u oglasima za zapošljavanje

Društvo -
Čak i veoma ugledne državne institucije ponekad dozvole sebi da recimo traže za posao medicinske sestre samo one koje nisu starije od 35 godina iako se radi o poslu koje podjednako dobro mogu da obavljaju i starije žene, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da ima mnogo objavljenih oglasa za zapošljavanje u kojima postoji diskriminacija.

"Ponekad se radi o poslu koji podjednako mogu da obavljaju i žene i muškarci, a traže se samo žene ili obrnuto", rekla je Petrušić.

Petrušić je istakla da ima i slučajeva u kojima je podneta tužba protiv poslodavca zbog diskriminacije.

"Čak i veoma ugledne državne institucije ponekad dozvole sebi da recimo traže za posao medicinske sestre samo one koje nisu starije od 35 godina iako se radi o poslu koje podjednako dobro mogu da obavljaju i starije žene", kazala je Petrušić.

Petrušić je istakla da se diskriminacija javlja u slučajevima kada se prema onima koji imaju jednaka prava nejednako postupa, da svest o ravnopravnosti predstavlja evropski standard i da polako sazreva u Srbiji.

Petrušić je upozorila da se u razgovorima koji se vode sa ženama prilikom zapošljavanja postavljaju potpuno nedozvoljena pitanja kao što su da li je ili nije udata i da li ima ili nema dece.

Žene ne bi trebalo da odgovaraju na takva pitanja, nego da upotrebe raspoloživa zakonska sredstva i pokrenu postupak za zaštitu od diskriminacije pred sudom, dodala je Petrušić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track