00:39

IKONE U VRANJU UNIŠTILI SEKTAŠI! Sektolog: Ovo je najjači udar na Isusa i pravoslavlje! SVECIMA SU CRTALI OČI DEMONA (FOTO)

SEKTAŠI

SVECIMA CRTALI OČI DEMONA Skrnavljenje u Vranju najjači udar na pravoslavlje dosad SEKTAŠI HRISTU FARBU MAZALI I NA GENITALIJE

Društvo -

Zna se ko ima crvene oči - demoni! Nije slučajno što su baš crvenom bojili oči svecima, ističe Dimitrije Pastuović nakon što su u Vranju oštećeni ikonostas i 20 ikona

Glavni ikonostas i 20 ikona u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju našle su se na meti nepoznatih vandala koji su ih crvenom bojom uništili, uglavnom bojeći oči prestavljenih svetaca, a Isusu Hristu su farbu stavili na usta i genitalije!

Skrnavljene ikone Vranje
foto: Eparhija Vranjska

Ovaj slučaj policiji je prijavljen u petak u popodnevnim satima, a nadležni su zatražili da se pregledaju snimci sa sigurnosnih kamera koje postoje u crkvi.

Skrnavljene ikone Vranje
foto: Eparhija Vranjska

- Ikone su od izuzetnog značaja, nacionalno su blago, pod zaštitom su države. Načinjena je neprocenjiva šteta kako u kulturnom, tako i u verskom dobru ovoga kraja - kaže za Kurir protonamesnik Vedran Kostić, ekonom manastira Svetog Nikole.

Skrnavljene ikone Vranje
foto: Eparhija Vranjska

Nije želeo da komentariše dovođenje u vezu ovog vandalskog čina sa sektom: - To prepuštam tužilaštvu. Ali tu je akcenat dat na oči, na blagoslove, i na Gospodnje i Bogorodičine ikone - ističe Kostić.

Skrnavljene ikone Vranje
foto: Eparhija Vranjska

Miodrag Stojanović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, potvrdio je za Kurir da se skrnavljenje ikona dogodilo u petak uveče, kada su nepoznata lica ušla u prostorije Crkve Svete Trojice, koja se nalazi u centru Vranja.

Skrnavljene ikone Vranje
foto: Eparhija Vranjska

Krivično delo je kvalifikovano kao uništenje i oštećenje tuđe stvari. - Tužilaštvo je naložilo da se uzmu video-snimci sigurnosnih kamera koje se nalaze u crkvi. Takođe je naloženo da se fotografiše lice mesta, napravi dokumentacija i da se krene u pravcu pronalaženja N. N. učinioca ovog krivičnog dela, uništenje i oštećenje tuđe stvari koje se goni po službenoj dužnosti.

Saopštenjem za javnost oglasila se i Eparhija vranjska, u kojem je potvrđeno skrnavljenje ikona i ikonostasa:

- Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo je Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. u galeriji Matice srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska). Ikone su remek-delo Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga. Eparhija izražava veliko žaljenje zbog ovog čina vandalizma. Uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu ne samo za crkvu već i za grad i državu.

Željko Injac

Deluje mi kao narkomanski vandalizam

Željko Injac, verski analitičar, mišljenja je da je u pitanju vandalizam koji nije vezan za sektu. - Ovo mi deluje kao čista obest i iživljavanje grupe mladih koji su pod uticajem narkotika! Da je u pitanju bilo kakva sekta, oni bi ostavili neki svoj simbol. Stoga bih ovo pre okarakterisao kao narkomanski ili klinački vandalizam - kaže Injac za Kurir.

Sektolog Dimitrije Pastuović smatra da je skrnavljenje u Sabornom hramu Svete Trojice upravo satanistički čin!

Dimitrije Pastuović, sektolog
foto: Printscreen

- U pitanju je klasičan satanizam! Zna se ko ima crvene oči - demoni! Nije slučajno što su baš crvenom bojom bojili oči svecima. To što su sa Isusovom ikonom uradili je... Ne mogu ni da izgovorim! Ovo je najjači udar na Isusa i obezvređivanje kako njega, tako i celokupnog pravoslavlja! - izričit je Pastuović:

- Satanizam mladima odgovara i u njega ulaze nesvesni posledica, jer im on omogućava anarhiju. Njihov idol Alister Krouli govorio je da mogu da "rade sve što misle da treba da rade" i da ništa nije greh, pa ni razne perverzije, incesti, devijacije, korišćenje psihoaktivnih supstanci. Govori se u satanizmu da se oni kroz to pročišćuju, a da je Bog taj koji želi da te sputa, a Lucifer ne.

S. Trajković - T. Stamenković

Bonus video:

14:01

300 čuda VRANJANSKI NAGLASAK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track