01:59

BIO SAM NA SPISKU ZA LIKVIDACIJU ZAJEDNO SA BALAŠEVIĆEM Stevanović OTKRIO da su na istom papiru bila imena još DVOJICE SRBA!

jeziva priča

BIO SAM NA SPISKU ZA LIKVIDACIJU ZAJEDNO SA BALAŠEVIĆEM Stevanović OTKRIO da su na istom papiru bila još 2 POZNATA SRBINA! (VIDEO)

Društvo -

Večerašnji gost Svetislava Basare u emisiji "Crveni karton" bio je Vidosav Stevanović.

Vidosav Stevanović je autor više od dvadeset književnih dela, koja su prevedena na brojne jezike širom sveta. Pre odlaska iz Srbije početkom devedesetih, dobio je više književnih nagrada, među kojima i Ninovu nagradu za roman.

U Francuskoj je nosilac odlikovanja viteza reda umetnosti i literature za celokupno književno delo.

Vidosav Stevanović
foto: Kurir Televizija

Zbog svoje žestoke kritike ratova na tlu bivše Jugoslavije i režima Slododana Miloševića, bio je prinuđen da zatraži politički azil u Francuskoj. U to vreme bio je stalna tema napada beogradske propagande, izbačen je iz školskih programa, a njegove su knjige nestale iz knjižara i biblioteka.

Govoreći u Crvenom kartonu o progonu koji je doživeo Stevanović je ispričao kako je čuo za spisak za likvidaciju na kojoj je bio, ali je ispričao da su na tom spisku bili i Slavko Ćuruvija i Srđa Popović.

Vidosav Stevanović, Đorđe Balašević
foto: Kurir Televizija, Beta/Dragan Gojić

- Nisam ga video, ali sam čuo za njega. Međutim, kad sam bio u Parizu 1999. godine iz ruku advokata video sam spisak na kome se nalazi Slavko Ćuruvija na prvom mestu, zatim Srđa Popović, Đorđe Balašević i ja. Posle svega pitam se kako je ova država preživela kad je vođena tako hazarderski - ispričao je Vidosav Stevanović.

Vidosav Stevanović
foto: Kurir televizija

- Na tom spisku je bio i Zoran Đinđić - rekao je Basara i pitao Stevanovića ima li neki spisak za likvidaciju na kom on nije bio.

- Meni je žao što se nisam našao na nekim poznatim spiskovima. Meni su pripisane stvari koje, ne samo što nisam uradio, nego nisam mogao ni da sam hteo za nekoliko života, a to su bile stavri poput, da sam prodao Kosovo Albancima, da su me muslimani kupili za neki veliki stan u Parizu, a ja stan, naravno da nisam ni imao, iznajmljivao sam jednu sobu u Parizu i često na periferiji. Međutim, moja supruga i ja smatramo da smo dobro prošli kako je moglo biti - kroz setu je rekao čuveni pisac Vidosav Stevanović.

Vidosav Stevanović
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:13:33

CRVENI KARTON 28.05.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track