ISKRA NE VIDI, ALI TRČI MARATONE I NIŽE MUZIČKE USPEHE: Tinejdžerka iz Aranđelovca svojim primerom poručuje - NIKADA NE ODUSTAJTE
Foto: Privatna Arhiva

heroina

ISKRA NE VIDI, ALI TRČI MARATONE I NIŽE MUZIČKE USPEHE: Tinejdžerka iz Aranđelovca svojim primerom poručuje - NIKADA NE ODUSTAJTE

Društvo -

Iskra Mladenović iz Aranđelovca je od rođenja pravi borac, a sada kada ima 17 godina ona i dalje ne odustaje.

Na najbolji mogući način dokazuje da osobe sa invaliditetom mogu mnogo toga i da nema mesta bilo kakvim predrasudama.

Iako slepa uspela je da postane heroj nacije. Pravi je Spartanac i uz pomoć svog pratioca do sada je istrčala veliki broj maratona. Želela je da bude što boljeg zdravlja i da se pokrene. Izbor je pao na trčanje.

Iskra Mladenović i Aleksandar Andrić
Iskra Mladenović i Aleksandar Andrićfoto: Privatna Arhiva

- Spontamo sam krenula da trčim maratone, a prvi koji sam otrčala bio je Beogradski maraton 2018. godine i shvatila da želim nastaviti. Kada ste deo tako jedne velike sportske manifestacije jednostavo čujete glasove ljudi, smeh i kroz priču vi sami tu trku i ne osetite. Redovno treniram i uz pomoć mog prijatelja pratioca, Aleksandra Andrića sa kojim zajedno idem na te trke, a koji je takođe osoba sa invaliditetom, nekako kao tandem sve te prepreke uspešno prebrodimo. Nas dvoje trčimo uz pomoć jedne plastične trake, kojom smo povezani, i kada trčimo moramo da sinhronizujemo korake kako bi imali ritam. On gleda umesto mene - priča Iskra za RINU.

Svake godine ova tinejdžerka pretrči više od 200 kilometara, a sa svakim novim je, kako kaže, jača i spretnija.

Iskra Mladenović (LEVO)
Iskra Mladenović (LEVO)foto: Privatna Arhiva

Osim sporta, muzika zauzima veoma važan deo njenog života. Učenica je srednje muzičke škole "Kosta Manojlović" u Zemunu, a pohađa i pevanje u nižoj muzičkoj školi.

Poseduje apsolutni sluh, a uspehe u ovoj oblasti niže od svoje pete godine. To što je slabovida, ne ometa je ni u čemu. Sve moderne tehnologije prilagodila je sebi.

- Budući da ne mogu da vidim slova niti da pročitam poruku, instalirala sam na telefonu aplikaciju koja mi glasovno pomaže i da otkucam i da pročitam SMS. Koristim bez problema savremenu tehnologiju, internet, ali sve umereno i uglavnom za edukaciju i slušanje muzike. Čak i češki učim, jer su sva glasovna uputstva na tom jeziku - kaže ova mlada heriona.

Iskra Mladenović
foto: Privatna Arhiva

Pred Iskrom je još jedan izazov za koji se nada da će ga bez problema savladati. Biće gost na manifetaciji "Ovčarsko-kablarski Festival zdravog duha" koji će se održati 25. i 26. juna i 09. i 10. jula 2022. godine u Ovčar banji.

- Trenutno je prijavljeno više od 500 takmičara sa tri kontinenta, iz osam država i više od 80 gradova. Očekuje se više od 1.000 učesnika na svim sportskim događajima. Najjači utisak do sada su 15 takmičara u invalidskim kolicima sa svojim pratiocima, koji će učestvovati na spektakularnom polumaratonu koji će se trčati kroz četiri tunela, između planina Ovčar i Kablar, pored Zapadne Morave i manastira - kazao je Ivan Čvrkić, organizator festivala Zdravog duha.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja