VIOLETA JE DOBILA RAK GRLIĆA MATERICE PRE 30 GODINA! Da je bilo vakcine protiv HPV, ne bih doživela taj pakao! (FOTO)
Violeta Ivković, Foto: Jakov Simović/Promo

SPASONOSNO

VIOLETA JE DOBILA RAK GRLIĆA MATERICE PRE 30 GODINA! Da je bilo vakcine protiv HPV, ne bih doživela taj pakao! (FOTO)

Društvo -

Violeta Ivković je za Kurir govorila o svom iskustvu s podmuklim karcinomom, koji u Srbiji godišnje ubije 500 žena, a kom se može stati na put cepivom koje je dostupno o trošku države i daje se devojčicama i dečacima

- Imala sam samo 36 godina i troje dece kad mi je postavljena dijagnoza raka grlića materice. To je bilo zaista poražavajuće saznanje, ali sam sve prebrodila - od terapije, zračenja do operacije. Lečenje je trajalo godinu dana, ali sam godinama nakon toga išla redovno na kontrole. Motiv za izlečenje su mi bila moja deca, a danas sam doživela da imam unučiće. Vest o vakcinaciji protiv HPV (humani papiloma virus), koja je sada započela u Srbiji, za mene je nešto najbitnije upravo zbog unučića, za koje verujem da će uskoro biti i sami vakcinisani.

Najidealniji period za primanje vakcine je između 12 i 14 godina

Ovako za Kurir svoju priču počinje Violeta Ivković (65) iz Beograda, koja je govorila na konferenciji povodom predstavljanja rezultata istraživanja o informisanosti stanovništva o HPV, na kojoj je posebno istaknuta važnost vakcine protiv raka grlića materice, koja je sada dostupna i u Srbiji o trošku RFZO.

Udruženje 'Progovori' i 'Naša Aska'
Udruženje "Progovori" i "Naša Aska"foto: Udruženje Punim plućima/Jakov Simović

Ivkovićeva kaže da nije bila tipična pacijentkinja jer je redovno odlazila na šestomesečne ginekološke preglede, ali joj je pogrešno lečenje ranice na grliću materice "ukralo" godinu dana borbe.

Bolesti koje izaziva HPV

- rak grlića materice

- rak penisa

- rak vagine

- rak anusa

- rak ždrela

- Ipak, dobra stvar je što je sve ipak urađeno na vreme. Najpre mi je urađena operacija radikalne histerektomije. Bila sam srećna što imam decu, jer one žene koje dobiju kancer i uradi im se radikalna histerektomija ne mogu da imaju potomstvo. Usledila su mi potom preventivna zračenja i godišnje kontrole narednu celu deceniju, ali sam se borila da preživim zbog svoje dece. Danas sam i baka, i vest o vakcini protiv HPV je veoma značajna upravo zbog mladih. Da sam ja vakcinisana kad sam bila mala, da je tad bilo tog vida prevencije, nikada ne bih morala da prolazim tu tešku bitku, koju sam pobedila iz ljubavi prema deci - kaže naša sagovornica.

Ona danas boluje od karcinoma pluća, sa njim se bori, a obe borbe opisala je u knjizi i o svim nedaćama govori sa osmehom.

Inače, podaci su pokazali da je u Srbiji informisanost o HPV izrazito mala u poređenju sa evropskim zemljama. Samo 31 odsto naših građana zna da HPV može da izazove rak i kod muškaraca i kod žena, dok je u Evropi taj procenat 67 odsto.

Gorica Đokić

HPV izaziva mnoge teške bolesti

Gorica Đokić, potpredsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori", smatra da je vakcinacija devojčica i dečaka protiv HPV veoma bitna. - Ovu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivamo roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice, kao i rak penisa, vagine, anusa, ždrela, dok organizam nakon vakcinacije stvara antitela na HPV. Iskustva zemalja, kao što su Australija i skandinavske zemlje, pokazuju da je kod više od 95 odsto stanovništva iskorenjen HPV, a samim tim i rak grlića materice. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje dođe.

Gorica Đokić
Gorica Đokić foto: Jakov Simović/Promo

Mnogi poverenja u vakcine nemaju, a trebalo bi. Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Sa više od 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji.

Dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica udruženja žena "Naša Aska", kaže da je veliki broj mladih zaražen HPV virusom.

Mima Fazlagić
Mima Fazlagićfoto: Jakov Simović/Promo

- Smatra se da je u svetu populacija od 17 do 23 godine zaražena preko 80 odsto ovim virusom. Kod nas je malo više, jer mladi ne koriste zaštitu. Ta masovna zaraženost HPV-om uzrokovala je da se rak grlića materice javlja u većem procentu. Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija, kada je ovaj tip karcinoma bila "bolest starijih žena".

Vakcina protiv HPV sada se daje u domovima zdravlja širom Srbije, a za najmlađe je obezbeđena najsavremenija, devetovalentna vakcina.

Dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević", kaže da su u protekle dve nedelje vakcinisali više od 180 dece, a među njima je bilo čak 40 dečaka.

Jelena Mitrović
foto: Jakov Simović/Promo

- Prvi put smo dobili 100 doza za celu Čukaricu, i to smo za tri dana potrošili. Zasad smo zadovoljni odzivom i interesovanjem roditelja. Imamo spisak roditelja koje ćemo pozvati kad stigne sledeći kontingent. Ono što je bitno da svi roditelji znaju jeste da, ako dete ima ispod 15 godina, vakcinu prima u dve doze. Nakon 15. godine ona se daje u tri doze jer je imunogenost bolja kod mlađe dece i zato oni primaju jednu dozu manje. Takođe, ako je osoba već imala prvi seksualni kontakt, treba da primi vakcinu, jer nije se sigurno susrela sa svih devet tipova virusa. Menstrualni ciklus nema veze sa davanjem vakcine, kao ni to da primanje vakcine ne isključuje jednog dana redovan odlazak ginekologu i korišćenje kontracepcije. Sama upotreba kondoma bez vakcine nije dovoljna jer se HPV prenosi i putem kože, pre nego što se kondom uopšte stavi.

Suzana Trajković

Bonus video

03:39

U SRBIJI OD OVE BOLESTI GODIŠNJE UMRE NEKOLIKO STOTINA ŽENA, A MUŠKARCI OBOLJEVAJU OD VIRUSA Dr Fazlagić ističe da rešenje postoji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track