DA LI ĆE GORIVO U SRBIJI DANAS DA POJEFTINI? Cene nafte na berzama značajno pale!

USKLAĐIVANJE

DA LI ĆE GORIVO U SRBIJI DANAS DA POJEFTINI? Cene nafte na berzama značajno pale!

Društvo -

Cena barela nafte tipa "brent" koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama pala sa oko 112 dolara od prošlog petka na današnja 104 dolara, što je pojeftinjenje od oko sedam odsto.

Takođe, u poslednjih mesec dana barel "brenta" je pojeftinio za čak 16 odsto, budući da je 8. juna koštao skoro 124 dolara.

Pošto bi maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama trebalo da prate kretanja "crnog zlata" na globalnom trštu, logično je očekivati eventualno pojeftinjnje evrodizela i benzina BMB 95 od danas na domaćim pumpama.

Da li će se to i deseti saznaćemo danas do 15 časova, kada tačan iznos novih cena ovih goriva objavi Ministartvo trgovine na svom sajtu.

Aktuelne cene

Do tada je na snazi cenovnik od maksimalnih 218 dinara za litar evro dizela i 205 dinara za litar benzina BMB 95.

CENE VAŽE OD 01.07. DO 08.07.
CENE VAŽE OD 01.07. DO 08.07.foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Podsetimo, Vlada Srbije je radi sprečavanja većih poremećaja na tržištu goriva i radi očuvanja životnog standarda stanovništva, 10. februara usvojila Uredbu o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama. Uredba je od tada bila produžena više puta, a prema poslednjim izmenama Uredbe ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 31. jula ove godine.

U skladu sa Uredbom Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva petkom najkasnije do 13 časova, obračunava prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostavlja je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje najkasnije do 15 časova utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Dizel skuplji 39, a benzin 34 dinara

Inače, u trenutku kada su cene u februaru prvi put "zamrznute" benzin je koštao 171, a dizel 179 dinara, dok je barel "brenta" na berzama koštao oko 95 dolara.

U međuvremenu, cena BMB 95 je otišla na 205, a evro dizela na 218 dinara po litru. Tako litar benzina sada košta 34 dinara više nego u februaru, dok je u istom periodu litar dizela poskupeo za 39 dinara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track