NA BUVLJAKU CVETA PRODAJA LEKOVA SA ISTEKLIM ROKOM! Tamo stižu iz kontejnera, a oni koji ovo piju mogu da ugroze svoj život (FOTO)
Lekovi na buvljaku, Foto: Suzana Trajković

OPREZNO

NA BUVLJAKU CVETA PRODAJA LEKOVA SA ISTEKLIM ROKOM! Tamo stižu iz kontejnera, a oni koji ovo piju mogu da ugroze svoj život (FOTO)

Društvo -

Na buvljaku u Zemunu, među gomilom drangulija, prodaju se i lekovi sa isteklim rokom trajanja, i to na svakoj trećoj tezgi, iako je to opasan otpad koji može da ugrozi zdravlje i život građana!

Ekipa Kurira na ciradama je našla razne medikamente koji se inače izdaju samo na recept i ne smeju se uzimati bez konsultacije s lekarom. Tako smo među plišanim medama i cipelama našli i lek za smirenje "lorazepam" iz kategorije benzodijazepama koji se prodaje za 50 dinara, u kutiji su bile tri i po tablete, a rok mu je istekao 2020. godine!

Lorazepam, tri i po tablete za 50 dinara
Lorazepam, tri i po tablete za 50 dinara foto: Suzana Trajković

Ima tamo svega. Lek s pumpicom koji se koristi kod astme i bronhitisa našli smo za 100 dinara, dok u apotekama košta 300. Prevrće jedna starija gospođa po tezgi, zagleda kutiju. Pitamo je zašto tu kupuje.

- Jeftinije mi je. Nekad nađem sa isteklim rokom, a nekad i da je u roku - priča ona spontano.

A prodavac viče: "Nije istekao rok, to je od moje tašte." A kutija pohabana, stara.

Lekovi na pijaci u Zemunu
Lekovi na pijaci u Zemunu foto: Suzana Trajković

Dobacuje njegov kolega: "Ma izvadio je to iz kontejnera, laže."

Ima tamo i lekova za lečenje epilepsije, ali i tableta koje se često prepisuju za lečenje visokog krvnog pritiska, slabosti srca, kao i za sprečavanje nastanka i lečenje krvnih ugrušaka koji se stvaraju u nogama, plućima, mozgu ili srcu.

Ovo je samo delić onoga što na buvljaku prodavci nelegalno prodaju, a kupci nelegalno kupuju, ne hajući za upozorenja stručnjaka da pojedine pilule, naročito antibiotici, nakon isteka roka trajanja mogu da postanu otrovni.

Šta kad leku istekne rok

Nikako u đubre, dajte je apotekaru

Dr Radmila Šehić ističe da se lekovi moraju pravilno odlagati kada im istekne rok:

- Ukoliko smo već svedoci toga da lekovi završavaju na tezgama pijaca, gde je inače strogo zabranjena njihova prodaja, važno je da lekove pravilno odložimo. Možemo ih odneti i prijaviti apotekaru u domu zdravlja. Nikako ih ne treba bacati na ulicu, prodavati. Svako mora obazrivo da se reši medikamenta koji mu više nije potreban.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže da lekovi kojima je istekao rok mogu dovesti do pogoršanja stanja, pa čovek rizikuje život zbog male uštede.

Dr Radmila Šehić
Dr Radmila Šehićfoto: screenshot KCN

- I kada leku istekne rok, on može da bude delotvoran još nekoliko meseci, ali se posle toga dejstvo gubi. Strašno je što ti lekovi na buvljaku nisu ni čuvani adekvatno, a pritom se i prikupljaju iz smeća - kaže ona. Doktorka upozorava da ljudi koji piju lekove sa isteklom rokom mogu da dođu u veliki problem.

Lekovi na pijaci u Zemunu
Lekovi na pijaci u Zemunufoto: Suzana Trajković

- Ako je to osoba koja koristi pumpicu zbog astme, ona neće moći da smiri svoje loše stanje jer je delotvornost leka prestala. Osoba sa epilepsijom, ako uzima lek koji je neefikasan, može da dobije napad koji ne može da smiri, te mu takav lek ništa ne vredi. Najopasnije je ako neko kupi neki lek za smirenje na svoju ruku, bez preporuke lekara. Ne zna koja je dozvoljena doza i može tako da ugrozi sebi život - upozorava dr Šehić.

Preporuke

- Što je ozbiljnije i teže stanje ili bolest koja se leči lekom, to je važnije da se pridržavate preporuka kako ga uzimati, čuvati i poštovati rok trajanja leka, jer od toga zavisi da li deluje kako treba.

- Pažljivo pročitajte uputstvo o načinu uzimanja leka i njegovom pravilnom skladištenju, kao i rok trajanja odštampan na pakovanju.

- Ne gomilajte lekove u kućnim apotekama, jer su oni opasan otpad koji može indirektno da šteti našem zdravlju.

Ona ističe da je prodaja lekova na pijačnim tezgama posao za inspekciju, a na građane apeluje da ovakve proizvode nipošto ne kupuju. Inače, prema Zakonu o trgovini, na pijacama u Srbiji ne smeju da se prodaju duvan, akcizna roba, lekovi, petarde, nafta i naftni derivati.

Suzana Trajković

Bonus video:

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja