VOJSKA SRBIJE NAJMOĆNIJA U REGIONU Američki vojni sajt objavio godišnji izveštaj: Hrvatska nam gleda u leđa, a Albanija daleko iza
Foto: Vojska Srbije

izveštaj

VOJSKA SRBIJE NAJMOĆNIJA U REGIONU Američki vojni sajt objavio godišnji izveštaj: Hrvatska nam gleda u leđa, a Albanija daleko iza

Društvo -

Američki vojni sajt "Global Firepower" ocenio je da Srbija ima najveću vojnu snagu u regionu.

Vojska Srbije se prema godišnjem izveštaju portala nalazi na 61. mestu, a ocenjeno je i da ima tendenciju porasta vojne moći.

Odmah iza Srbije su Hrvatska na 62. i Bugarska na 67. mestu. Crna Gora je na 132. mestu, a Severna Makedonija na 135.

Vojne snage Albanije su na 115. mestu.

Vojska Srbije
foto: Ministarstvo odbrane

U godišnjem izveštaju procenjuju se zemlje u rasponu od raznovrsnosti oružja i raspoloživog ljudstva do geografske lokacije i finansijske moći kako bi se odredilo koje nacije dominiraju svetom po vojnoj mocći.

Prilikom procene koristi se preko 50 faktora.

Prve na rang listi su SAD, a slede Rusija, Kina i Indija. Među prvih 10 nalaze se još Japan, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Pakistan i Brazil. Slede Italija, Turska i Iran.

Sve više se govori, podsetimo, da će uskoro biti vraćeno obavezno služenje vojnog roka.

Tromesečno obavezno služenje vojnog roka, koje je kao poslednju inicijativu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kompromis je između potreba vojske, njene finansijske računice i savremenih navika mladih ljudi i njihove motivacije za oblačenje uniforme.

(Kurir.rs/Global firepower)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track