02:34

VELIKE SILE POD RUČNOM PO PITANJU SRBIJE! Eksperti: Imamo specijalne jedinice koje mogu da NEUTRALIŠU KURTIJEVE NASILNE AKCIJE

KURIR TV

VELIKE SILE POD RUČNOM PO PITANJU SRBIJE! Eksperti: Imamo specijalne jedinice koje mogu da NEUTRALIŠU KURTIJEVE NASILNE AKCIJE

Društvo -

Budžet koji smo imali i koji imamo je obezbedio napredak u svakom segmentu naše vojske. Mi sada imamo mogućnost brze intervencije. Imamo specijalne jedinice koje same mogu da neutrališu Kurtijeve nasilne egzibicije i nesmotrene akcije, ocenio je potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan.

Na najnovijoj listi portala Global fajer pauer naša država je po vojnoj snazi na 61. mestu i ostavila je iza sebe Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Bugarsku. Ocenjeno je i da srpska vojska ima tendenciju porasta vojne moći.

General Stanko Vasiljević smatra da je ova ocena vojne moći Srbije realna, ali da je mnogo bitnije da mi imamo vojsku koja je opremljena, obučena i ima sposobnosti da odgovori interesesima naše zemlje.

- Mislim da je ovo realna ocena naše vojske. Mada suštinski nije ni važno na kojem smo mestu. Tu ima 50 različitih faktora kada se radi to rangiranje od broja ljudi, sredstava, geografskog položaja, političke moći, ekonomske moći itd. Hoću da kažem da ne možete vi porediti velike sile, srednje zemlje i male zemlje kakvi smo mi. Sve su oni to stavili u jedan koš i prave rangiranje. Suštinska stvar je da mi imamo vojsku koja je opremljena, obučena i ima sposobnosti da odgovori interesesima naše zemlje - kaže Vasiljević.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Karan se složio sa generalom Vasiljevićem i potom podsetio na ozbiljan skok Srbije od 2019. godine.

- Slažem se generalom, u pravu je. Na nekoj fudbalskoj tabeli, poređenja radi, i onaj najlošiji može da pobedi onog prvog. Ipak ovo rangiranje govori da je naša vojska zaista napredovala. Samo od 2019. godine hrvatska vojska je bila za 9 mesta iznad naše vojske, sada smo mi iznad njih. Srpska 250. raketna brigada je upozorila velike sile u ovim sukobima da ne mogu tek tako da vrše vojne intervencije i agresije. Sada nakon ovog unapređenja ta ručna je još ozbiljnija - rekao je Karan.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Srbija sve jača

Iz godine u godinu, sve više se ulaže u Vojsku Srbije i njeno naoružanje.

Radi se sve, da naša vojska postane istinska, moćna sila. Stalne obuke, nabavke novog naoružanja i modernizacija postojećeg doprinose tome da Srbije iz godine u godinu postaje sve jača i definitivno vodeća vojna sila regiona.

Ukoliko bilo ko pokuša da napadne Srbiju, dobiće odgovor koji do sada nisu mogli da očekuju jer je ulaganje bilo na nezavidnom nivou, a oprema zastarela i skoro neupotrebljiva.

Karan tvrdi da Srbija sada ima mogućnost brze intervencije.

- Svi oko nas se intezivno naoružavaju. Neki donacijama velikih sila, dok neki kupuju oružje. Tako da i mi moramo da se ponašamo u skladu sa našim okruženjem i moramo biti u stanju da se suprotsavimo svakoj agresiji. Budžet koji smo imali i koji imamo je obezbedio napredak u svakom segmentu naše vojske. Mi sada imamo mogućnost brze intervencije. Imamo specijalne jedinice koje same mogu da neutrališu Kurtijeve nasilne egzibicije i nesmotrene akcije - rekao je Karan.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

13:48

NAŠA VOJSKA BI REŠILA PROBLEM ZA 24 ČASA! Pukovnik Đošić za Kurir TV: Borbena gotovost je podignuta na najviši nivo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track