BIO JE KAO ŽIV ZALIVEN U KOCKI BETONA! Potresna ispovest brata Milana Đurića koji je umro posle nameštanja atlasa u Balans medici
Milan Đurić umro je nakon što je ostao paralizovan posle nameštanja atlasa u kllinici Balans Medika, Foto: Kurir/J.M., Kurir

TRAGEDIJA

BIO JE KAO ŽIV ZALIVEN U KOCKI BETONA! Potresna ispovest brata Milana Đurića koji je umro posle nameštanja atlasa u Balans medici

Društvo -

Bojan Đurić opisao je za Kurir potresne poslednje dane Milana Đurića, koji je preminuo nakon što je ostao paralizovan tokom nameštanja atlasa u klinici "Balans medika"

Brat mi je zbog nelagoda u vratu na nogama otišao u kliniku. Odatle su ga odneli paralizovanog. U bolnici je bio kao živ zaliven u kocki betona. Nekoliko puta smo pričali s njim. Smešak su mu mamili snimci moje dece. Sve do dana kada je zauvek otišao.

Ovako za Kurir priča Bojan Đurić, brat Milana Đurića (58), koji je preminuo 9. jula u Institutu za ortopediju „Banjica", gde je prebačen nakon što je 24. marta ostao nepokretan u klinici „Balans medika", gde mu je dr Slaviša Đurđević nameštao atlas, odnosno vratni pršljen. Tri meseca je proveo u indukovanoj komi.

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu juče je dostavljena krivična prijava republičkog zdravstvenog inspektora protiv dr Đurđevića, kao i N. N. lica iz Gradskog zavoda za urgentnu medicinu i Instituta za ortopediju „Banjica".

Dr Slaviša Đuršević je nameštao atlas pokojnom MIlanu Đuriću
Dr Slaviša Đuršević je nameštao atlas pokojnom MIlanu Đurićufoto: kurir J.M, Printscreen

- Klinika u kojoj je mom bratu nameštan atlas nalazi se na 200 metara od kuće. Tamo je otišao sam, na nogama, zdrav i prav. Hteo je da se reši nelagode. Počeo je tretman i ostao je paralizovan. Iz „Balans medike" su pozvali Hitnu pomoć tek posle jedan i po sat prebačen je na „Banjicu". Tada sam bio u inostranstvu, a majka je odmah otišla da vidi kako je. Lekari su ga uveli u indukovanu komu jer je bio u stanu spinalnog šoka. Budili su ga, pa opet vraćali - priča Bojan kroz suze.

Uspevali su da ga vide u postelji. Te slike i dalje su Milanovom mlađem bratu pred očima.

Milan Đurić
Milan Đurić foto: Foto Kurir

- Kad sam došao prvi put, obradovao se što me vidi. Majka, koja ima 84 godine, išla je svake večeri tamo, da njenom sinu prenesu da je ona tu, da mu pruži podršku. Lekari nisu mogli da nam daju prognoze. A pitao nas je Milan šta kažu. Rekao sam mu da tražim opcije lečenja u inostranstvu.

Otac im je preminuo 16. juna dok je Milan bio u bolnici. Nije to smeo da mu kaže.

- Oca smo majka i ja sahranili 23 dana pre Milanove smrti. Nosili smo crninu, ali ne kad idemo u bolnicu. Govorio sam mu, kad je pitao za oca, da smo zadovoljni kada je dobro, jer ima 92 godine. Sve vreme gajili smo nadu da će Milanu biti bolje...

Bez saučešća

Iz "Balans medike" nam nisu ni telegram poslali

Bojan kaže da do danas niko iz "Balans medike" nije kontaktirao s njim.

- Nisu se udostojili ni ljudski da mi pošalju telegram saučešća. Ako već nisu imali hrabrosti da se suoče s nama oči u oči, mogli su bar telegram da pošalju. Imali su adresu i podatke. Tokom svih ovih meseci ja nisam ni pokušao da im se obratim. Zaobilazio sam tu zgradu i ceo kvart jer mi je muka od pomisli na nju.

Kada je s majkom otišao u posetu 9. jula, po izrazu lica doktorke, koja ih je sačekala, shvatio je da Milana više nema.

Kada je s majkom otišao u posetu 9. jula, po izrazu lica doktorke shvatio je da Milana više nema.

- Samo sam zagrlio majku. Umro je pet minuta pre našeg dolaska. Sada govorim jer znam da bi moj brat želeo da se nikome ne desi ono što i njemu. Klinika je bez dozvole radila u samom centru grada 15 godina. Želim da se napravi sistem zaštite pacijenata, da horor koji smo mi doživeli ne prođe više niko.

Bojan kaže da će porodica sačekati da tužilaštvo uradi svoj posao i da veruje i njihov rad, a da će porodica regovati dalje.

- Presuda meni brata ne vraća. Odšteta me ne zanima, samo želim da se ovo više nikome ne dogodi.

Prema podacima LKS, dr Slaviša Đurđević poseduje licencu kao specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a prema podacima Ministarstva zdravlja, ne poseduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse. Prema podacima Odeljenja zdravstvene inspekcije „Balans medika" od 15. juna 2007. ne poseduje rešenje Ministarstva zdravlja za obavljanje zdravstvene delatnosti. U aktuelnoj bazi Agencije za privredne registre na istoj adresi upisano je „Kim Ehtrade d.o.o. Beograd - Ogranak Balans medika Beograd" za delatnost nege i održavanja tela.

Suzana Trajković

Bonus video:

01:03

Balans medika radila bez licence!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track