KRALJ JE SA SEBE SKINUO ODLIKOVANJE I DAO OVOME JUNAKU: Priča o tihom srpskom heroju NAJPOPULARNIJA PESMA NASTALA JE NJEMU U ČAST
Foto: Kurir/T.Ilić, Wikipedia, Privatna Arhiva

legenda gvozdenog puka

KRALJ JE SA SEBE SKINUO ODLIKOVANJE I DAO OVOME JUNAKU: Priča o tihom srpskom heroju NAJPOPULARNIJA PESMA NASTALA JE NJEMU U ČAST

Društvo -

Srpska istorija ispisala je mnoštvo priča koje, narodski rečeno, naježe čoveka u sekundi. Isto tako, ima priča u srpskoj istoriji i znamenitih rodoljuba koji su zaboravljeni ili manje poznati široj javnosti. A ne bi trebalo da je tako, jer su to bili ljudi koji i danas uče, sećajći se njihovih dela, kako čovek može biti uzvišeno stvorenje. Jedna od znamenitih, a manje poznatih, bar širokoj javnosti, je priča o Milivoju Stojanoviću Brki.

Milivoje Stojanovć Brka je bio srpski oficir, komandant XII puka u balkanskim ratovima i komandant Drugog gvozdenog puka u Prvom svetskom ratu.

Cerska Bitka
foto: Kurir/T.Ilić, Wikipedia, Privatna Arhiva

Ima jedna priča da je viteški kralj Aleksandar I Karađorđević toliko je bio ushićen slavom ovoga puka da je lično prišao komandantu, čestitao mu, i da je u znak priznanja skinuo je sa svojih grudi Karađorđevu zvezdu sa mačevima i lično je zadenuo na grudi komandantu Milivoju Stojanoviću Brki. To je najveće odlikovanje dobijeno u ovom ratu.

Priča o Brki kulminira u Cerskoj bitki, tačnije u samom Tekerišu, kada je njegov puk i tu branio našu zemlju. A ova priča nastavlja se i na Kolubarsku bitku. Bolestan Stojanović je ipak poveo svoj Gvozdeni puk u slobodu.

Prvi svetski rat, Gvozdeni Puk
foto: Screenshot Youtube

U toku bitke dobio je upalu pluća, ipak teško bolestan poveo je puk u juriš i osvojio brdo Kremenica, mesto gde je i rođen 1873. godine. A tada je i slavno poginuo ovaj junak.

Komandanti Gvozdenog puka

Puk je u Drugom balkanskom ratu izgubio i svog prvog komandanta pukovnika Ćiru Daskalovića, poreklom Piroćanca. Nasledio ga je Milivoje Brka Srojanović, koji je poginuo u Kolubarskoj bitki. A Brku je nasledio treći ratni komandant, pukovnik Dimitrije Milić.

Takođe, ratna zastava Drugog pešadijskog puka Moravske divizije "Knjaz Mihailo", bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci.

Takođe, smatra se da je najpoznatiji srpski marš, Marš na Drinu, čuveni Stanislav Binički posvetio pukovniku Stojanoviću, koji je poginuo u Kolubarskoj bici. Slava mu.

Kurir.rs/ J.Ć.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:10

ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Nova knjiga Momčila Petrovića najtraženija u knjižarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track