05:54

STRAŠNO! RODITELJI KRIJU IMOVINU, PRIJAVLJUJU MINIMALAC DA NE BI PLAĆALI ALIMENTACIJU: Advokatica Janjić otkriva čime se sve služe

i ovo se dešava

KRIJU IMOVINU, PRIJAVLJUJU MINIMALAC SAMO DA NE BI PLAĆALI ALIMENTACIJU: Advokatica Janjić otkriva čime se služe bivši supružnici

Društvo -

U Srbiji svaki treći bivši muž neće da daje novac za izdržavanje dece, a izgovori su da ne žele da od tih para majke rade nokte, idu kod frizera ili ugrađuju silikone.

Čak trećina razvedenih očeva, prema nezvaničnoj statistici, ne plaća redovno alimentaciju, a da bi izbegli izmirivanje zakonske obaveze, oni sakrivaju imovinu, prebacuju je na rođake, daju fiktivne otkaze, prijavljuju da primaju minimalac.

dete, deca, školarac, školarci, škola, povratak u školu
foto: Shutterstock ilustracija

Sve čine samo da izvršitelji ne bi mogli da sprovedu plenidbu. Svoje automobile registruju na druge, a spremni su i da menjaju adrese i da rade na crno samo da majci ne bi dali novac za dete!

U Srbiji je u toku prošle godine razvedeno 9.790 brakova. 5.187 razvedenih brakova činili su brakovi s decom. 3.600 dece dodeljeno je majci na staranje. Iskustva govore da majke nekad i odustaju od ostvarivanja svojih i dečjih prava da bi izbegle stresne situacije koje prate ceo postupak, ali i želje da zaštite decu od neprijatnosti.

Mara Janjić
foto: Kurir Televizija

Gošća Kurir televizije koja je govorila o ovoj temi u jutarnjem programu Kurir televizije bila je advokatica Mara Janjić.

- Visina doprinosa za izdržavanje, to je zakonski termin, alimentacija je više izraz koji se koristi u komunikaciji, određuje se na osnovu potreba primaoca, osnosno deteta i davaoca, roditelja. Iznos može biti fiksni ili procentni. Postoji jedan pravni standard, koji je pravno propisan, a to je da životni standard roditelja mora da bude isti kao životni standarsd deteta - rekla je advokatica Mara Janjić i dodala:

- Očevi ne plaćaju alimentaciju, ali sa druge strane to mogu da budu i majke. Dešava se da završe na izdržavanju zatvorske kazne, dešava se da prikrivaju imovinu i vrše različite malverzacije - ispričala je advokatica Janjić.

Mara Janjić
foto: Kurir Televizija

Više o ovoj temi pogledajte u VIDEU ISPOD:

05:54

STRAŠNO! RODITELJI KRIJU IMOVINU, PRIJAVLJUJU MINIMALAC DA NE BI PLAĆALI ALIMENTACIJU: Advokatica Janjić otkriva čime se sve služe

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:09

KOME JE NAJTEŽE KADA DOĐE TRENUTAK DAVANJA STARATELJSTVA NAD DECOM? Vesna Stanojević: Alimentacija je obaveza koja mora da se poštuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track