ZA OVU BOLEST NE POSTOJI VAKCINA, VEĆ SAMO PREVENCIJA! Od smrtonosne groznice ove godine već je UMRLO ŠESTORO SRBA (FOTO)
Groznica Zapadnog Nila / Ilustracija, Foto: Shutterstock

DO SADA Zaražena 81 osoba

ZA OVU BOLEST NE POSTOJI VAKCINA, VEĆ SAMO PREVENCIJA! Od smrtonosne groznice ove godine već je UMRLO ŠESTORO SRBA (FOTO)

Društvo -

U Srbiji je do 24. avgusta groznicom Zapadnog Nila zaražena 81 osoba, dok se šest smrtnih ishoda mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem. Ove podatke objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Po jedan slučaj oboljenja prijavljeni su u Braničevskom, Moravičkom, Zlatiborskom, Pomoravskom i Severnobanatskom okrugu, u Podunavskom tri, Sremskom četiri, Srednjebanatskom sedam, Južnobačkom i Šumadijskom po 10, a Južnobanatskom okrugu 12 slučajeva. Na teritoriji Grada Beograda obolelo je ukupno 30 osoba.

komarac, kesica krvi
foto: Shutterstock

Od ukupnog broja smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem, dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog, Pomoravskog i Grada Beograda.

Simptomi

- Nagla pojava povišene telesne temperature

- Glavobolja

- Bol u grlu, leđima, mišićima, zglobovima

- Umor

- Blagi prolazni osip

Epidemiolog Jasmina Jandrić Kočić govoreći za Kurir televiziju istakla je da su lekari posebno fokusirani na epidemiju groznice Zapadnog Nila.

Jasmina Jandrić Kočić
Jasmina Jandrić Kočić foto: Printscreen/Kurir TV

Istakla je da je najvažnije izbegavati vreme kada su komarci aktivni, u jutarnjim satima i predveče, i da je dobro koristiti sredstva za njihovo suzbijanje i odbijanje. Doktorka je posebno istakla da je i odevanje važno, te da je poželjno nositi široku garderobu od prirodnog materijala.

- Za ovu bolest ne postoji vakcina, već samo prevencija. Simptomi su slabost, malaksalost, povišena temperatura... Ne treba svaki put pomisliti da je ova zaraza u pitanju, ali kao i za sve bolesti, treba i sa ovom biti oprezan - istakla je dr Jandrić Kočić.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

04:33

GROZNICA ZAPADNOG NILA POSEBNO BRINE LEKARE! Epidemiolog za Kurir TV detaljno opisala simptome: Ako osetite OVO, ODMAH KOD LEKARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track