NELEGALNI DOM ZA STARE "ROJAL" I DALJE RADI? Kurir u Krnjači u proveri da li se poštuje ZABRANA RADA koju je naložimo Ministarstvo
Dom Rojal u Krnjači, Foto: Ana Paunković

ŠTA SE DEŠAVA?

NELEGALNI DOM ZA STARE "ROJAL" I DALJE RADI? Kurir u Krnjači u proveri da li se poštuje ZABRANA RADA koju je naložimo Ministarstvo

Društvo -

Inspekcija i policija u petak nisu mogle da uđu i provere da li su svi korisnici iseljeni, a mi smo juče tamo zatekli otključanu kapiju sa iščupanim zvonom dok su se iznutra čuli glasovi

Nelegalnom domu za stare "Rojal" u Krnjači nakon inspekcijske kontrole Ministarstva rada i socijalne politike 9. avgusta izrečena je zabrana rada jer su poslovali bez licence od osnivanja 2019. godine i dat im je rok od 15 dana da isele korisnike, ali je ostala nepoznanica da li se ta odluka poštuje.

Kako bi proverili da li je zabrana rada sprovedena u potpunosti kao i sve naložene mere, ministarstvo je u petak poslalo inspekciju da s pripadnicima policije uđe u dom, ali nije im to nije bilo omogućeno. Kapija je bila zaključana. Oni su od nadležnog tužilaštva potom zatražili nalog da mogu da kroče na privatno vlasništvo.

Do zaključenja ovog broja nismo dobili povratnu informaciju da li su uspeli.

U međuvremenu su stizale informacije do naše redakcije da dom i dalje radi, da prima nove korisnike, a da se porodicama onih koji su već smešteni kod njih nudi popust sa 600 na 300 evra kako bi ih zadržali.

Dom Rojal u Krnjači
Dom Rojal u Krnjači foto: Ana Paunković

U nameri da proverimo šta se zaista dešava, juče smo otišli na adresu. Inače, Kurir je prvi pokrenuo priču o užasnom postupanju prema štićenicima doma i zaposlenima, nakon čega je vlasnik te ustanove Filip Jakšić tokom noći zvao naše novinarke i brutalno ih vređao i pretio im zbog iznošenja istine.

Filip Jakšić
Filip Jakšić foto: Printscreen

Zbog toga mu je izrečena mera zabrane prilaska na manje od 50 metara novinarkama kojima je pretio.

U Krnjači smo prvo primetili da je zvono na kapiji iščupano.

Zvona nema...
Zvona nema... foto: Ana Paunković

Kapija nije bila zakatančena, ali u privatan posed bez odobrenja nismo želeli niti bismo smeli da uđemo. Primetili smo i da je poštansko sanduče otvoreno, a da unutra stoje obaveštenja od prispelim pošiljkama, ali, naravno, nismo ništa dirali.

Prispele pošiljke
Prispele pošiljke foto: Ana Paunković

Tokom obilaska oko ove zgrade, primetili smo da su prozori otvoreni, a u svim prostorijama sa desne bočne strane bila su upaljena svetla.

Svetla u domu 'Rojal'
Svetla u domu "Rojal"foto: Ana Paunković

Iznutra su dopirali neki glasovi, ali na naše kucanje i lupanje o metalni okvir kapije niko se nije odazvao. Ipak, kretanja unutar doma svakako ima. Pokušavali smo i da dozovemo nekoga iznutra...

Tada smo sreli jednog čoveka iz susednih kuća:

- Mislim da dom radi, uđite, pokucajte na vrata - rekao nam je, ali nismo ulazili iza kapije.

Niko ne otvara u domu Rojal
Niko ne otvara u domu Rojalfoto: Ana Paunković

Tokom jučerašnjeg dana stigao nam je i odgovor Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu na naša pitanja upućena u petak.

Pitali smo ih šta je s korisnicima doma za stare "Rojal" u Krnjači, kojem je zabranjen rad, i gde su oni premešteni, pošto je u prošlu sredu, 24. avgusta, isteklo 15 dana tokom kojih su svi štićenici morali da napuste objekat. U pisanom odgovoru naveli su nam da ih je nadležno ministarstvo obavestilo o zabrani rada ovog doma:

- S obzirom na to da se navedeni dom nalazi na teritoriji opštine Palilula, GCSR odeljenje Palilula će, kao mesno nadležni centar za socijalni rad, preduzeti mere iz svoje nadležnosti u cilju daljeg zbrinjavanja korisnika iz ovog doma. Poslali smo pitanja domu "Rojal", ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Suzana Trajković

Bonus video:

02:56

HOROR U DOMU ZA STARE NA PETLOVOM BRDU! Advokat Ana Selak razjasnila ko će odgovarati za smrt bake Z.P. i kolika kazna im PRETI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track