OKO 7.500 DECE VAKCINISANO HPV VAKCINOM O TROŠKU DRŽAVE: Najviše u BG, Nišu i Novom Sadu, isporučuju se dodatne količine cepiva
Ilustracija, Foto: Chiasson Paul/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

OKO 7.500 DECE VAKCINISANO HPV VAKCINOM O TROŠKU DRŽAVE: Najviše u BG, Nišu i Novom Sadu, isporučuju se dodatne količine cepiva

Društvo -

Do sada je oko 7.500 dece vakcinisano barem jednom HPV vakcinom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, otkako je pre tri meseca omogućena vakcinacija u zemlji, saopštio je danas Fond za zdravstveno osiguranje.

Kako se navodi, oko 3.500 vakcinisane dece je uzrasta do 14 godina, a 4.000 vakcinisane dece uzrasta starijeg od 14 godina. Najviše vakcinisane dece je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a značajan broj vakcinisanih je i u manjim gradovima kao sto su Šabac i Pančevo.

Dodatne količine vakcine se kontinuirano isporučuju u skladu sa potrebama, tako da su obezbeđene količine za svu decu koja su već započela vakcinaciju i za sve one koji budu tek budu želeli da se vakcinišu.

Vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja i potrebno je obratiti se izabranom lekaru u domu zdravlja. Radi se o vakcini koja je preporučena, a ne obavezna, što znači da će je primiti samo oni koji to budu želeli.

O trošku države mogu da se vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet do 19 godina, pre prvog sekusalnog odnosa, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji.

Kod dece do 14 godine primenjuju se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon šest meseci, a u slučaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon dva meseca i treća nakon šest meseci.

(Kurir.rs/FONET)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja