VAMPIRSKI TRETMAN Sopstvenom krvlju podmlađujete kožu, a pomaže i protiv opadanja kose POZNATE DOKTORKE O POPULARNOM ANTIEJDŽINGU
Foto: Nenad Kostić

već od dvadesete godine života koža počinje da stari

VAMPIRSKI TRETMAN Sopstvenom krvlju podmlađujete kožu, a pomaže i protiv opadanja kose POZNATE DOKTORKE O POPULARNOM ANTIEJDŽINGU

Društvo -

Verovali ili ne, ali već od dvadesete godine života koža počinje da stari, menja se, neretko nastaju i fleke i ožiljci i već je vreme za tzv. antiejdžing procedure. Hit u svetu je tzv. vampirski tretman, kojim sopstvenom krvlju obnavljate ćelije kože, a pomaže i protiv opadanja kose. Naravno, za to najpre treba pregled dermatologa i konsultacija s njim, a potom i stručna ruka.

Prava adresa za to je Odeljenje za primenjenu dermatološku terapiju 2 Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. Tu nas dočekuju dermatolozi Lana Ćirković i Tanja Kozomara Dimitrijević. Perfektna koža lica i doktorki i svih sestara odmah pokazuju da smo na pravom mestu. Ovde se može doći sa zdravstvenom knjižicom, s kojom sledi pregled dermatologa i lečenje akni, hiperpigmentacije, crvenila lica, ali i bez nje - za antiejdžing program (protiv starenja), koji ne pokriva obavezno zdravstveno osiguranje jer nije bolest.

Leto je na izmaku, te je vreme za sređivanje lica posle jakog sunca, a ovde su najčešći pacijenti tinejdžeri i studenti, mada ima žena svih generacija.

1 / 7 Foto: Nenad Kostić

- Kažu da već od dvadesete godine koža počinje da se menja, stari i zato su joj potrebne procedure kako bi održavala svoj vitalnost. Antiejdžing je individualan, neko s njim krene još od dvadesete godine, a neke pacijentkinje imaju 60 godina kad prvi put dođu. To nema veze s tim koliko godina imaš, već s tim u kakvom je stanju koža i s potrebom žena, jer one su uglavnom pacijenti. Nekad se ta potreba probudi u šezdesetoj, a nekad već u dvadesetoj godini - objašnjava dr Kozomara Dimitrijević.

Taj antiejdžing podrazumeva tretmane od hemijskih pilinga, tj. čišćenja lica, preko mezoterapije, pa do PRP (pi-ar-pi, od platelet rich plasma) iliti plazme bogate trombocitima, što je kolokvijalno poznato kao vampirski tretman. U ovom potonjem koristi se sopstvena krv za oporavak svoje kože.

- Pacijentu izvadimo krv, ona se centrifugira i iz nje se izdvoji tečni deo, koji se potom ubrizgava u kožu lica, dekoltea, ruku, poglavila, u zavisnosti od toga gde je problem - objašnjava dr Ćirković.

dr Lana Ćirković
dr Lana Ćirkovićfoto: Nenad Kostić

Osim PRP, tu je tzv. mezoterapija, kojom se takođe bocka koža i ona daje slične efekte kao vampirski tretman, a zapravo je, kako objašnjava dr Kozomara Dimitrijević, koktel različitih oligopeptida, minerala, vitamina i hijaluronske kiseline, koji se ubrizgava u središnji sloj kože - mezoderm.

- Suština i mezoterapije i PRP jeste da pokrenu unutrašnji mehanizam koji regeneriše kožu, probudi uspavane ćelije u potkožnom tkivu kako bi ponovo lučile kolagen, elastična vlakna i sve ono što daje potporu i čvrstinu licu. Obe procedure imaju efekat tek nakon petnaestak dana, nema trenutnog efekta kao, recimo, kod hijaluronskih filera - objašnjava dr Kozomara Dimitrijević i dodaje da su to procedure koje treba da se ponavljaju:

- Kada pacijentkinja radi tretman prvi put, naša preporuka je da to učini tri puta na 15 dana kako bi imala pun efekat. Potom bi ih, u zavisnosti od godina i tipa kože, trebalo raditi na tri, četiri ili šest meseci. Tako održavamo postignuti boljitak i regeneraciju kože.

A koji tretman izabrati i mogu li se oni kombinovati, stvar je pregleda dermatologa i dogovora s pacijentkinjom.

- U suštini, PRP procedurom više se pokreću ti regenerativni mehanizmi i obnavljanje je brže, a mezoterapijom više hidriramo kožu, te bi ovi tretmani na određeno vreme mogli i da se kombinuju - navodi dr Ćirković.

dr Tanja Kozomara Dimitrijević
dr Tanja Kozomara Dimitrijevićfoto: Nenad Kostić

U ovo doba korone mnogi su se suočili i s opadanjem kose usled virusa ili terapije za lečenje kovida, a rešenje mogu biti i pomenuti tretmani.

- Dok kosa aktivno opada, može da se radi mezoterapija, ali je za ovaj problem preporučljiviji PRP, koji se primenjuje kad prestane to aktivno opadanje - kaže dr Ćirković.

centrifugiranje krvi
centrifugiranje krvifoto: Nenad Kostić

Kao i svaka procedura, i ove mogu imati i nepoželjne pojave (nusefekte), koji u ovom slučaju mogu, začudo, biti i blagotvorni.

- Nusefekti su vrlo retki. Kod PRP, s obzirom na to da je vaša krv, može da se desi, ali mi takav slučaj nismo imali. Posle toliko velikog broja uboda normalno je i da nastane i neki podliv jer igla može da pogodi krvni sud. Ali uz određene preparate i kreme povuče se za dva-tri dana. Međutim, čak i nastanak podliva ima pozitivan učinak jer se oko tog povređenog krvnog suda intenzivno podstiču procesi regeneracije i još je bolji efekat na licu - navodi dr Kozomara Dimitrijević, dok dr Ćirković dodaje da kod mezoterapije eventualno može biti alergija na neki preparat, ali je i to vrlo retko jer koriste jako kvalitetne preparate.

Uz ove doktorke specijaliste dermatologije, koje su sertifikovane i za pomenute procedure, tu su, kako ističe dr Kozomara Dimitrijević, i sestre viši terapeuti s dugogodišnjem iskustvom, pa nema negativnih pojava kao kod priučenih "stručnjaka" s kurseva za dan i reklamiranih preko mreža.

FILERI - DRUGA VRSTA TRETMANA

U Džordža Vašingtona rade i filere, izuzetno popularne zato što većina žena danas uvećava usne, stavlja jagodice...

- Fileri imaju potpuno drugu svrhu od ova dva tretmana jer je njihov cilj da se popravi volumen lica i uradi konturisanje, isprave neke asimetrije na licu. Ovde je reč o izgledu, a kod mezoterapije i PRP o kvalitetu kože - objašnjava dr Ćirković.

CELULIT - ŠIRA PRIČA

Mezoterapija se široko koristi i za uklanjanje celulita. Ali ona je samo jedna od karika, jer za uspešan ishod moraju da budu ispunjeni i drugi važni elementi.

- Ne može samo da mi bockamo i ubacujemo koktele, a da neko gubi celulit. Mora da se reguliše ishrana, da se poveća unos tečnosti, a nije loše ubaciti i neku fizičku aktivnost. I tek sa svim tim moguć je uspeh - naglašava dr Kozomara Dimitrijević.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja