UPRKOS POKUŠAJIMA OPSTRUKCIJE, "BOŽE PRAVDE" SE ČULO U SVIM ŠKOLAMA: Orilo se od Vojvodine, do Novog Pazara, Bujanovca, Preševa..
Polazak u školu / Ilustracija, Foto: Shutterstock ilustracija

Uprkos pokušajima opstrukcije, "Bože pravde" se čulo u svim školama

UPRKOS POKUŠAJIMA OPSTRUKCIJE, "BOŽE PRAVDE" SE ČULO U SVIM ŠKOLAMA: Orilo se od Vojvodine, do Novog Pazara, Bujanovca, Preševa..

Društvo -

I u ustanovama na jugu Srbije, gde se nastava odvija na albanskom, i u Novom Pazaru, gde se prošle godine desio incident, na prvom času interpretirana je državna himna

U osnovnim i srednjim školama đaci su seli u školske klupe. I uprkos pojedinim pokušajima opstrukcije, nova školska godina u Srbiji počela je intoniranjem himne "Bože pravde", koja je od prošle godine uvedena kao zakonska obaveza!

Na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i Medveđa puštanju himne usprotivili su se narodni poslanik Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, ali uzalud.

U tim multietničkim opštinama na jugu "Bože pravde" je puštena u svim obrazovnim ustanovama, među kojima su i škole u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.

- Mi u školi nemamo razglas, ali smo himnu emitovali preko mobilnih telefona - rekao je novinarima Vahid Iseni iz OŠ "Muharem Kariu" u selu Veliki Trnovac, gde nastavu pohađa oko 1.200 đaka.

Početak školske godine lani je obeležen skandalom koji se dogodio u OŠ "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru, kada je učiteljica Adela Karaahmetović Melajac, umesto državne himne, deci pustila takozvanu bošnjačku himnu "Ja sam tvoj sin".

Kako bi predupredili bilu kakvu mogućnost incidenta, "Bože pravde" je ove godine u toj školi puštena na razglasu.

- Himna Republike Srbije "Bože pravde" intonirana je ove kao i prošle školske godine. Izvođenje himne Republike Srbije ove godine je reprodukovano putem školskog ozvučenja, koje je stavljeno u funkciju, tako da se moglo čuti u svakom delu škole, kao i u školskom dvorištu - rekao nam je direktor Nusret Zuković.

Epilog skandala u Novom Pazaru

Nije pustila himnu Srbije, kažnjena novčano

Učiteljica Adela Karaahmetović Melajac, koja je prošle godine 1. septembra đacima pustila takozvanu himnu Bošnjaka "Ja sin sam tvoj" umesto himne Srbije "Bože pravde", pozvana je na saslušanje u policiji 6. septembra 2021, a reagovali su ministri Aleksandar Vulin i Branko Ružić. Na Fejsbuku je 21. decembra napisala da je "ponosno" platila kaznu. Nije naveden iznos, a spekulisalo se da je morala da iskešira do 150.000 dinara.

- Koleginica Adela Melajac je i dalje radnik naše škole. Što se njenog sankcionisanja tiče, škola je postupila u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - rekao nam je Nusret Zuković, direktor OŠ "Rifat Burdžević Tršo".

Inače, zakonska kazna za nepoštovanje odluke o intoniranju državne himne na početku nove školske godine predviđa kaznu za direktora ustanove od 100.000 do milion dinara.

- 1.829 škola ima u Srbiji

- 760.000 učenika biće u osnovnim i srednjim školama u 2022/23. godini

- 65.000 đaka prvaka je selo u školske klupe

Inače, u srpskim sredinama u Metohiji - Goraždevcu, Osojanu, Velikoj Hoči i Orahovcu, u prvi razred su krenula 22 učenika, a u potpuno albanskom okruženju osam učenika isturenog odeljenja OŠ "Sveti Sava" u selu Suvi Do u blizini Kosovske Mitrovice.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track