SEĆATE LI SE UČITELJICE KOJA JE ĐACIMA UMESTO BOŽE PRAVDE PUŠTALA TZV. HIMNU BOŠNJAKA? Platila je kaznu, evo gde je sada (FOTO)
Adela Melajac Karahmetović, Foto: Printscreen

PROŠLOGODIŠNJI SKANDAL

SEĆATE LI SE UČITELJICE KOJA JE ĐACIMA UMESTO BOŽE PRAVDE PUŠTALA TZV. HIMNU BOŠNJAKA? Platila je kaznu, evo gde je sada (FOTO)

Društvo -

Adela Karaahmetović Melajac, učiteljica u Osnovnoj školi "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru, koja je đacima prvacima na početku prošle školske godine umesto zvanične državne himne "Bože pravde" pustila takozvanu himnu Bošnjaka dugo je bila glavna tema medija.

deca novi pazar
foto: PRINTSCREEN/FACEBOOK/SANDŽAKNEWS

Iako je posle ovog skandala učiteljica Adela mogla da ostane i bez posla, to se nije desilo. Izrečena joj je novčana kazna, a na društvenoj mreži Fejsbuk se 21. decembra pohvalila da ju je "ponosno" isplatila. Nije naveden tačan iznos, a spekulisalo se da je morala da iskešira do 150.000 dinara.

Ona je i dalje zaposlena u školi "Rifatu Burdžević Tršo" u Novom Pazaru, u kojoj je, kako bi izbegli bilo kakav novi incident, danas intoniranje himne bilo strogo kontrolisano.

- Himna Republike Srbije "Bože pravde" intonirana je ove kao i prošle školske godine. Izvođenje himne Republike Srbije "Bože pravde" ove godine je reprodukovano putem školskog ozvučenja, koje je stavljeno u funkciju, tako da se moglo čuti u svakom delu škole kao i u školskom dvorištu - rekao nam je direktor Nusret Zuković i dodao:

- Koleginica Adela Melajac je i dalje radnik naše škole, a što se sankcionisanja tiče, škola je postupila u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Adela Karaahmetović Melajac
Adela Karaahmetović Melajac foto: Facebook

Podsećanja radi, nakon što se pročulo da je Adela Melajac pustila đacima prvacima na početku prošle školske godine umesto zvanične državne himne "Bože pravde" pustila takozvanu himnu Bošnjaka, pozvana je na saslušanje u policiji 6. septembra. Tada je dala iskaz u PU Novi Pazar, a reagovali su ministri Aleksandar Vulin i Branko Ružić.

Predstavnici i kolektiv škole tvrdili su tada da skandala nije bilo i da je na prvom času prema propisu Ministarstva prosvete puštena "Bože pravde", a na drugom, tokom nastave bosanskog jezika, takozvana bošnjačka himna "Ja sin sam tvoj".

Protiv nje je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru tada pokrenulo postupak.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video:

03:39

NOVI PAZAR U OGROMNOM PROBLEMU! Apeluje se na građane da PRESTANU da daju pare prosjacima, a evo i zbog čega

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja