PATRIJARHA PAVLA ZAUSTAVILA BANDA OVK I TRAŽILA DA SE KLEČEĆI POMOLI ZA POGINULE ALBANCE: Ovako im odgovorio! A to niste znali
Arhivske fotografije, Foto: Dado Đilas

još za života narod ga je smatrao svecem

PATRIJARHA PAVLA ZAUSTAVILA BANDA OVK I TRAŽILA DA SE KLEČEĆI POMOLI ZA POGINULE ALBANCE: Ovako im odgovorio! A to niste znali

Društvo -

Maltretirala ga OVK, jeo samo mrvice hleba, a najveći san bio mu je da postane lekar

BEOGRAD - Patrijarh Pavle živeo je skromnim životom i nije želeo da se mnogo priča o njegovim podvizima.

Mnoge činjenice o dobroti bivšeg patrijarha Srpske prvoslavne crkve opšte su poznate, ali mnoge druge stvari su ostale skrivene samo zato što je on tako želeo.

Patrijarh Pavle, godišnjica smrti, manastir Rakovica
foto: Zorana Jevtić, Profimedija

Kada je još kao vladika bio na Kosovu i Metohiji, Pavle je imao susret sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK). Naoružana banda zaustavila je Pavla i tražila mu da se klečeći pomoli za poginule Albance. Tadašnji vladika im je na to odgovorio da se on “za sve žrtve uvek moli klečeći u crkvi”, te da se podrazumeva da će i za Albance isto uraditi. Iz ovog incidenta izašao je nepovređen.

Patrijarh Pavle, Gojko Stojčević, Indeks
foto: Twitter Printscreen

Dobio tuberkulozu spasavajući davljenika

Dok je radio u Banji Koviljači kao vaspitač, spasao je jednog dečaka od davljenja iz ledene vode. Pavle je posle toga dobio tuberkulozu i lekari su mu davali najviše tri meseca života. On je međutim uspeo da se potpuno oporavi.

Jeo mrvice hleba

Jednom prilikom je na svečanoj večeri sa najvišim državnim vrhom, po završetku jela, uzeo i pokupio mrvice hleba sa salvete i pojeo. Na pitanje zašto to radi, odgovorio je: “Ne znate vi šta je prava glad. Mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere, a on i u mrvicama nekima predstavlja nadu za život. Setite se svaki put kada ostavite hleb koliko ima gladne dece u Africi i širom sveta”.

Malo je poznato da je Pavle delio klupu u gimnaziji u Tuzli sa čuvenim piscem Mešom Selimovićem.

Stalno se šalio na svoj račun

Patrijarh Pavle ostao je upamćen i kao šaljivdžija na svoj račun. Postoji priča da ga je tokom leta avionom iznad mora jedan arhiđakon pitao da li se plaši smrti, a Pavle mu je odgovorio: “Kada bi se sada avion srušio primio bih to kao akt pravednosti. Toliko sam riba iz mora pojeo tokom postova da bi bilo čudno da one ne iskoriste priliku da sada pojedu mene”.

Ostavio crkvi milione

Najbližim srodnicima, potomcima svog brata, ostavio je samo budilnik i običan sat. Svoje ordenje i prava na knjige, koja se sada mere milionima, ostavio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Voleo da peva

Pavle je koristio svaku priliku da izađe pred hor i pokaže svoje pevačke sposobnosti. Voleo je da sa horom peva liturgijske pesme iako mu to slabašno telo nije uvek dozvoljavalo.

Patrijarh, Patrijarh Pavle, Gojko Stojčević
foto: Youtube Printscreen

Svuda išao tramvajem

Patrijarh Pavle je uvek na posao išao gradskim prevozom. Nikada nije želeo da ima službeni auto, koji mu je kao vladiki, a potom kao patrijarhu pripadao. Tvrdio je da svaki sveštenik mora da se ponaša kao običan čovek i kritikovao vladike što voze skupe automobile.

Učio za lekara

Gojko Stojčević, kako glasi ime patrijarha Pavla pre nego što se zamonašio, odrastao je sa tetkom koja mu je zamenila roditelje. Uvek je govorio da bi da nije postao sveštenik sigurno bio lekar jer je kroz mladost razmišljao da se time bavi.

Patrijarh Pavle, Gojko Stojčević
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track