SVAKE GODINE U SRBIJI NAJVIŠE SE BEBA RODI U SEPTEMBRU I TO BAŠ NA OVAJ DATUM: Neverovatna statistika u našoj zemlji
Foto: Shutterstock

zanimljivo!

SVAKE GODINE U SRBIJI NAJVIŠE SE BEBA RODI U SEPTEMBRU I TO BAŠ NA OVAJ DATUM: Neverovatna statistika u našoj zemlji

Društvo -

BEOGRAD - Vreme praznika je mnogim ljudima omiljeni deo godine. Tada skoro svi uživamo sa porodicom, damo sebi oduška kada su hrana i piće u pitanju i provodimo mnogo vremena sa svojim partnerom.

Tradicija je da se za vreme određenih praznika, kao što je na primer Nova godina, poželi želja, ali koja je verovatnoća da većina stanovnika Zemlje poželi istu stvar - bebu?

Statistički podaci pokazuju da se najveći broj dece širom sveta rađa upravo u septembru, odnosno tačno devet meseci posle Nove godine.

Istraživanje univerziteta Harvard govori da je najviše ljudi na planeti rođeno 16. septembra i nacionalna statistika govori u prilog tezi da najveći broj dece u Srbiji spada u "praznične" bebe, koje su začete za vreme božićnih i novogodišnjih svetkovina.

- Prema poslednjim raspoloživim podacima za 2021. godinu, najviše beba rođeno je 14. septembra 2021. u Republici Srbiji - navode iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije za Ona.

Američki magazin "Tajm" objavio je 2017. godine da se najveći broj beba u Americi rađa 9. septembra, a sledeći datum kada najveći broj Amerikanaca proslavlja rođendan jeste 20. septembar.

Ukoliko ste rođeni bilo kog dana u godini, osim 29. februara, verovatnoća da ćete upoznati osobu koja je rođena istog dana kao i vi iznosi jedan prema 365 u bilo kojoj zemlji sveta, što u procentima iznosi 0,274. Kako se procenjuje da broj stanovnika na zemlji iznosi 7,8 milijardi, to u teoriji znači da delite datum rođenja sa više od 20 miliona ljudi.

Zanimljivosti o septembarskoj deci

Istraživanja su pokazala da su deca rođena u septembru bolji učenici, da vole sport i duže žive od svojih vršnjaka. Rezultati više studija govore da su ovi mališani za 20 odsto uspešniji u školi i samim tim upisuju elitnije univerzitete.

Po prirodi nisu agresivni, pa osobe koje su u horoskopu Device ili Vage imaju manje šanse da završe u zatvoru zbog zločina.

Pojedine studije su pokazale da su jesenja deca uspešnija u sportu i da imaju bolje fizičke predispozicije, ali su sklonija alergijama na određene namirnice kao što su mleko, jaja i kikiriki. Ako je verovati statistici, septembarska deca se rađaju s malom težinom i u proseku dolaze na svet nedelju dana ranije nego prolećne i letnje bebe.

Istraživanje univerziteta u Čikagu, u kom je učestvovalo 1.500 stogodišnjaka, pokazalo je da osobe rođene u septembru i oktobru najčešće dožive stotu.

Naučnici tvrde da je to zbog toga što su rano izloženi sezonskim infekcijama, čime se jača imunitet.

Kurir.rs/Telegraf/Ona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track