KO ŠTITI ČOVEKA KOJI BRUTALNO VREĐA NOVINARE: Ministarstvo rada ni uz sudski nalog nije proverilo da li je DOM IZ PAKLA zatvoren!
Filip Jakšić, u pozadini starački dom "Rojal", Foto: Kurir

Nikako da mu se stane na put

KO ŠTITI ČOVEKA KOJI BRUTALNO VREĐA NOVINARE: Ministarstvo rada ni uz sudski nalog nije proverilo da li je DOM IZ PAKLA zatvoren!

Društvo -

Uprkos sudskom nalogu, Ministarstvo za rad ponovo nije uspelo da izvrši proveru da li se poštuje naredba o zatvaranju "Rojala" Filipa Jakšića iako je od zabrane rada prošlo već mesec dana.

Inspekcija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo nije uspela da izvrši proveru da li je sprovedena njihova naredba o zatvaranju doma za stare "Rojal" u Krnjači iako su imali sudski nalog!

Filip Jakšić
Filip Jakšićfoto: Printscreen

Filip Jakšić, vlasnik tog objekta, koji je nelegalno radio od osnivanja 2019. godine, morao je da po njihovom ukazu 9. avgusta prekine rad i da u narednih 15 dana sve štićenike iseli u druge domove, a na svoj da stavi katanac. Taj rok je istekao 24. avgusta, a inspekcija ministarstva je 26. avgusta uz pratnju policije pokušala da napravi izveštaj o tome da li su ispunjene sve zakonske obaveze.

Tada su naišli na zatvorenu kapiju i, kako nam je rečeno iz Ministarstva rada, morali su da zatraže sudski nalog kako bi ušli na posed. I dok su oni čekali nalog iz suda, ekipa Kurira je otišla u Krnjaču i tamo smo uvideli da kapija nije zaključana, da je zvono iščupano, da su svetla u pojedinim prostorijama bila upaljena i da su se iz doma čuli glasovi.

Saslušane kod tužioca

Novinarke Kurira se pridružile

krivičnom gonjenju Filipa Jakšića

Novinarka i urednica Kurira kojima je Filip Jakšić, vlasnik nelegalnog doma "Rojal", uputio jezive pretnje i uvrede zbog pisanja o užasnom postupanju prema korisnicima i zaposlenima saslušane su u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu i pridružile su se krivičnom gonjenju protiv osumnjičenog Jakšića.

Podsetimo, on ih je zvao i uznemiravao u toku noći, zbog čega mu je izrečena zabrana prilaska na 50 metara. - Nisam ja tamo neki sa ulice pa da pišem demanti, zna se kako se to rešava - u određeno vreme na određenom mestu, oči u oči. Je l' znaš šta to znači - poručio je Jakšić i zapretio: - Crno vam se piše. Je l' ti znaš ko smo mi? Mi smo sada deo sistema, podržavamo vladajuću stranku. Mi smo u ovaj posao uložili milion evra... Platiću da dobijete otkaz. Za to vreme njegov brat je iz pozadine sve vreme dovikivao: - Kurvo raspala, ti si za mene kurva raspala, odraćemo te tužbama. Ja sam lice sa imunitetom, mogu da psujem i radim šta hoću!

Dakle, pet dana nakon što je ta ustanova morala po zakonu da bude ispražnjena. Na naše dozivanje niko nije odgovarao. Traženi nalog za ulazak u dom za stare "Rojal" inspekcija je dobila 5. septembra od sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu. U više navrata smo od tog datuma se obraćali Ministarstvu rada s pitanjem kada će inspekcija otići u proveru. I tako sve do 12. septembra.

Starački dom 'Rojal'
Starački dom "Rojal"foto: Kurir

Punih sedam dana je trebalo da krenu na teren. I ovoga puta su išli u pratnji policije. I ništa! Rečeno nam je da je kapija bila zaključana i da nisu mogli da uđu, a taj odgovor smo dobili juče. Pitali smo kako je moguće da nisu mogli da obave svoju zakonsku dužnost uz sudski nalog, na šta nam je rečeno da se za sva dalja pitanja obratimo Ministarstvu unutrašnjih poslova jer oni, kako su istakli, ne upadaju nasilno!

Ministarka za rad, Darija Kisić
Ministarka za rad, Darija Kisićfoto: Youtube Printscreen

Odmah smo pozvali MUP i zatraženo nam je da im se obratimo elektronskom poštom. Nisu nam stigli odgovori, ali od našeg izvora bliskog policiji smo saznali da je to klasična zamena teza i da Ministarstvo rada pokušava da loptu prebaci na njih.

- Policija u takvim slučajevima ide kao pratnja i samo obezbeđuje sigurnost inspektorima da ne dođe do napada na njih. Sa sudskim nalogom isključivo inspektori ministarstva, u ovom slučaju Ministarstva rada, odlučuju da li će ući ili ne. Prosto rečeno, oni jedini imaju pravo da postupaju po sudskom nalogu i da nasilno uđu na posed. Mogu od nas da zatraže da im eventualno budemo fizička podrška u toj nameri ukoliko ne mogu da otvore sami - objašnjava naš sagovornik.

Advokat Nebojša Milosavljević
Advokat Nebojša Milosavljevićfoto: Printscreen

Sve ovo nam je potvrdio i advokat Nebojša Milosavljević, kojeg smo pozvali da nam protumači ko postupa po nalogu suda.

- Država, to jest u ovom slučaju Ministarstvo za rad, u ovakvim situacijama sa nalogom suda ima pravo da nasilno uđe u objekat. Ne MUP nego oni. Ako vlasnici doma ne žele da omoguće ulazak nadležnim organima, inspektori Ministarstva za rad mogu da traže asistenciju policije za nasilan ulazak. Ministarstvo za rad to treba da reši i sprovede odluku, a MUP je taj koji može da angažuje i druge službe iz svog sektora koje bi se u najkraćem vremenskom periodu izvršili nalog suda.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Bonus video:

40:52

USIJANJE DANA 07.07.2021. PANTELIĆ, ZEKAVICA, SIMIĆ: HOROR U STARAČKOM DOMU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track