NELEGALNI DOM "ROJAL" DUGUJE DRŽAVI ZA POREZ, KAO I SUDU I IZVRŠITELJIMA 3.500.000 DINARA BEZ KAMATE: To nije sve!
Foto: Kurir

BRUKA

NELEGALNI DOM "ROJAL" DUGUJE DRŽAVI ZA POREZ, KAO I SUDU I IZVRŠITELJIMA 3.500.000 DINARA BEZ KAMATE: To nije sve!

Društvo -

Kad se na iznos od 3.460.895,57 doda kamata od 371.854,78 dinara, dobija se ukupan iznos od 3.832.750,35 dinara, kažu za Kurir iz NBS, potvrđujući da je račun neprekidno u blokadi od 26. novembra 2020. godine

Nelegalnom domu za stare "Rojal" u Krnjači, koji od osnivanja 2019. radi bez licence, račun je neprekidno u blokadi, tačno 655 dana, zbog duga od skoro 3,5 miliona dinara (tačnije 3.460.895,57 dinara), od čega državi na ime neuplaćenih poreza duguje skoro 1,7 miliona dinara, dok bivšim radnicima duguje zaostale plate i po godinu dana.

starački dom Rojal
foto: Kurir

Podsetimo, Kurir već danima piše o katastrofalnom odnosu prema korisnicima doma i neregularnostima u poslovanju, a u jučerašnjem tekstu opisali smo zanimljivu vlasničku strukturu firme "Rojal dom". Prema podacima APR, "Rojal dom" je registrovan 6. juna 2019. na adresi Igora Vasiljeva 32 (na kojoj se i nalazi istoimeni dom za stare), gde su kao troje suosnivača firme navedeni jedna osoba (koja u vlasništvu ima drugi licencirani dom za stare u Beogradu), potom Filip Jakšić, direktor, i njegova majka Zlatija Jakšić.

Filip Jakšić
foto: Kurir

U novembru 2021. u registru APR promenili su poslovne adrese i članove firme, pa je tada firma registrovana na adresi Šumadijska 10 u Novom Sadu, u kojoj Filip Jakšić ostaje zakonski zastupnik, a koja je, sudeći po registru dužnika, u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije (NBS) u velikim dugovima.

Iz NBS kažu za Kurir da su tekući računi privrednog društva "Rojal dom" d.o.o. Novi Sad neprekidno u blokadi od 26. novembra 2020. godine.

- To privredno društvo trenutno ima evidentirane neizmirene obaveze u prinudnoj naplati u iznosu od 3.460.895,57 dinara, bez obračunate kamate, i to: osnovi iz prvog reda prioriteta (izvršna rešenja poreskih i carinskih organa) u iznosu od 1.762.693,33 dinara, bez obračunate kamate; osnovi iz drugog reda prioriteta (izvršna sudska rešenja i zaključci javnih izvršitelja) u iznosu od 1.698.201,74 dinara, bez obračunate kamate - navode iz NBS, dodajući da, kada se na iznos od 3.460.895,57 doda kamata od 371.854,78 dinara, dobija se ukupan iznos blokade sa kamatom od 3.832.750,35 dinara.

Da "Rojal" nije dužan samo državi već i pojedinim bivšim zaposlenima, potvrđuje nekadašnja radnica doma, koja više od godinu dana nakon što je dala otkaz nije dobila zaostali deo plate u iznosu od 25.000 dinara.

- Nisam jedina, u kontaktu sam sa mnogim koleginicama i jednoj od njih duguju 30.000 dinara. I pre nego što sam kročila u taj mutni dom, bila sam obmanuta. To mi je bio prvi posao nakon završenog fakulteta, videla sam njihov oglas da traže sestru. Tu su uredno naveli da dom ima licencu za rad, što sam kasnije saznala da nije istina. Na razgovoru za posao obećali su mi da su svi radnici uredno prijavljeni.

Počela sam da radim i nisam ni sanjala da je slika skroz drugačija. Doduše, već prvih nekoliko dana mi je bilo čudno zašto se korisnicima uzimaju mobilni telefoni - kaže naša sagovornica:

- Kako su dani prolazili, od radnica sam čula da nijedan radnik nije prijavljen, a ni ja nisam dobila ugovor o radu. Radnicima isplaćuju novac na ruke i sve je nelegalno. Nakon dva meseca sam odlučila da dam otkaz i čula sam da se radnici tu često smenjuju, jer kada ljudi shvate da rade na crno, bez ugovora, da im se plata ne isplaćuje, primorani su da daju otkaz.

Ekonomista Dragan Radović

Utaja poreza od 360.000 dinara mesečno

Komentarišući poslovanje firmi koje zapošljavaju radnike bez ugovora o radu, a plate isplaćuju na ruke, kao što je slučaj sa domom "Rojal", ekonomista Dragan Radović kaže za Kurir da, ukoliko se uzme u obzir da je prosečna plata radnika bila 60.000 dinara, 360.000 dinara iznosi mesečna utaja poreza.

- To znači oko 12 isplaćenih penzija. Smatram da ove godine ima sigurno 750.000 radnika koji posluju na crno.

Ona navodi i da joj je nakon što je dala otkaz rečeno da će platu dobiti za mesec dana, i to post ekspresom.

- Ni posle pet meseci nisam dobila platu, iako sam ih zvala svakodnevno. Odlučila sam da napišem poruku socijalnoj radnici da ću se vratiti na posao, samo da bih možda uspela barem deo plate da dobijem, na šta mi je ona odgovorila da dođem odmah sutradan po polovinu plate i dobila sam 25.000 dinara. Ostatak plate, preostalih 25.000, ni dan-danas nisam dobila, niti mi se bilo ko od njih javio.

Da li znaš ti ko sam ja?!

Filip Jakšić preti radnicama koje daju otkaz

Bivša radnica doma kojoj dom "Rojal" nije isplatio platu kaže i da je čula da, kada neko saopšti vlasniku da će dati otkaz, dobija pretnje.

- Radnica koja je dala otkaz pre mene rekla mi je da joj je gazda poslao poruku: "Da li znaš ti ko sam ja, da li znaš ko smo mi ovde u Beogradu i ko stoji iza nas?!" Pretpostavljam da je time hteo da je uplaši da bi silom ostala da radi.

Podsetimo, Filip Jakšić, koji se i dalje predstavlja kao direktor i vlasnik doma "Rojal", u subotu je na televiziji Pink javno priznao da godinama radi bez licence i negirao da je pretio novinarkama Kurira koje su pisale o neregularnostima u tom domu, uprkos tome što mu je sud na osnovu dokaza zabranio prilazak i komunikaciju s novinarkama!

Povodom navoda NBS i novih optužbi bivših radnika uputili smo pitanja domu za stara lica "Rojal", ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track