02:05

BOŠKO OBRADOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Ja sam stara škola, fizičko kažnjavanje za mene IMA SVOJU VASPITNU ULOGU (VIDEO)

batine kao vaspitna mera?

BOŠKO OBRADOVIĆ ZA KURIR TV: Ja sam stara škola, fizičko kažnjavanje za mene IMA SVOJU VASPITNU ULOGU (VIDEO)

Društvo -

U Srbiji prve batine deca dobijaju već sa dve godine, po podacima Unicefa. Skoro polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina trpi neki vid telesnog i psihičkog kažnjavanja. Ipak, kod nas statistika kao da ne pokazuje dovoljno sa kakvim se problemom suočavamo.

Jer u Srbiji je i dalje nezamislivo ono što je u razvijenim evropskim zemljama postalo standard, a to je nulta tolerancija na fizičko kažnjavanje dece, po cenu da dete ima pravo da u tom slučaju čak i prijavi roditelja. Podeljena su mišljenja oko toga da li su batine u nekim slučajevima opravdane.

Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri, smatra da je fizičko vaspitanje dece korisno ako se dozira baš kada je potrebno.

- Mislim da su krajnosti opasne. Jedna je krajnost stvarno maltretirate svoje dete na neprihvatljiv, krvnički i nenormalan način. Verujem da ni jedan normalan roditelj ne želi da radi to svojoj deci. Sa druge strane postoji ona druga krajnost koja potiče od drugih tendencija koje dolaze sa zapada da je svako fizičko kažnjavanje dece neka vrsta nasilja nad deco. Nije svako jer svi znamo kao mali da smo nekad dobili ćušku od roditelja - rekao je Obradović.

Boško Obradović
foto: Kurir televizija

- Svi znamo kako roditelji udaraju, tamo gde te ne boli odnosno gde ne mogu da ti nanesu nikakvu štetu. Zato što radiš nešto što je izuzetno opasno za tebe, primera radi zato što guraš prst u utikač za struju. To fizičko kažnjavanje, verujem, dolazi samo kada nema zaista niti jedne druge mogućnosti da dete nešto nauči - rekao je Obradović.

deca
foto: Shutterstock

- Najbolje je vaspitanje primerom i ljubavlju, ali ja sam ta stara škola koja misli da možda u određenim i veoma retkim trenucima i to fizičko kažnjavanje može da ima svoju vaspitnu ulogu. Ne sme ni na koji način da preraste u bilo koji vid nečega ružnog, ali koji roditelj to želi svojoj deci - rekao je Obradović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:01

MILAN BOŽOVIĆ, STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Porodica je odgovorna za saobraćajno vaspitanje dece

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track