POBOLJŠAJTE KVALITET ŽIVOTA: Primenite ovih 7 saveta i povećaćete energiju
Foto: Tim Edukacija

Kako do veće produktivnosti

POBOLJŠAJTE KVALITET ŽIVOTA: Primenite ovih 7 saveta i povećaćete energiju

Edukacija -

Da li se ujutru osećate tromo a tokom dana vam ponestaje energije da obavite sve poslove? Ako je odgovor potvrdan, vreme je da razvijete plan upravljanja svojom energijom i unapredite kvalitet života. Da živite srećnijim, zdravijim i produktivnijim životom, pratite savete koje je za čuvenu Kliniku Mejo dala Džolin Henson, klinička socijalna radnica iz Minesote.

Link
foto: Tim Edukacija

Jedite zdravu hranu

Dobro izbalansirana zdrava ishrana je u srži kvalitetnog života. Nažalost, uobičajeno je da se dijeta tretira kao alat za mršavljenje. Sudeći po nekim smernicama za ishranu, balansirana dijeta za optimalnu energiju podrazumeva povrće i voće, slabe proteine, nemasne mlečne proizvode i cele žitarice.

Jedite raznorodnu hranu iz svih grupa da biste obezbedili sve hranljive sastojke potrebne da kreiraju energiju. Ako ste u mogućnosti, jedite bogate zelene biljke poput brokolija i drugo organsko povrće poput šargrarepa ili slatkog krompira. Možete jesti razne vrste ribe i mahunarki. Neka vaš dnevni cilj bude 100 grama integralnih žitarica, hleba, pirinča ili testenina.

Link
foto: Tim Edukacija

Spavajte sedam do osam sati

Obezbeđivanje dovoljno sna jedan je od najboljih ciljeva koje možete postaviti ako želite da uspešan dan pun energije. Nedostatak sna može da pospeši vaše zdravstvene probleme i loše utiče na vaše raspoloženje, motivaciju i energetski nivo. Kvalitetan san je navika koju mnogi od nas moraju da unaprede. Većini odraslih je neophodno minimalnih sedam do osam sati sa zatvorenim očima.

Ako imate problema sa snom, posmatrajte svoje navike. Zabeležite koliko ste spavali svake noći, utvrdite faktore koji su pospešili vaš san ili vas ometali u spavanju, koliko se odmorno osećate i koliko energije imate tokom dana. Zatim isprobajte strategije za poboljšanje sna. Neke od njih mogu biti kreiranje opuštajućeg okruženja, smanjenje osvetljenosti i buke u prostoru, uspostavljanje rutine pred spavanje, poput isključivanja elektronskih uređaja.

Odakle god da počnete, buditi dosledni. Ako se budete držali iste rutine i strategije, razvićete unutrašnji telesni ritam koji će poboljšati kvalitet sna. Sa kvalitetnijim snom, često dođe do poboljšanja zdravlja, emocionalnog blagostanja, kao i do veće produktivnosti.

Družite se s dobrim ljudima

Maksimalno provodite vreme s onima u čijem društvu uživate. Povezivanje s onima koji odišu dobrim raspoloženjem i imaju slična interesovanja učiniće vas energičnijim.

S druge strane, oni s kojima ne delite interesovanja ili oni koji su uvek loše volje, često se žale ili prave pogrešne izbore, samo će vam iscediti energiju. Budite probirljivi kada je reč o ljudima koji vas okružuju. Postavite granice da sebe zaštitite i sačuvate energiju.

Izbegavajte predoziranje vestima

Praćenje vesti je važan način da ostanete obavešteni o događanjima u svetu. Ova navika može biti edukativna, zabavna i podstiicajna.

Link
foto: Tim Edukacija

Nažalost, previše vesti je prepuno priča o patnji. Takve priče mogu iskriviti vaš pogled na svet i učiniti da se usredsredite na najgore strahove umesto da prepoznate ono najbolje što vas okružuje. Ne možete izbeći takve priče, ali pokušajte da utičete na smanjenje izloženosti sadržaju te vrste. Ovo pogotovu važi za periode kada ste izloženi velikom stresu.

Redovno vežbajte

Da li vam se dešava da vas letargija stigne na pola dana? Da li vam se desilo da ne možete da se izborite sa svakodnevnim dužnostima kao što su kupovina namirnica ili čišćenje stana? Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga Sjedinjenih Američkih Država preporučuje odraslima minimalnih 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno. Iako možete pomisliti da će vas ovoliko vežbanja iscrpiti, rezultat je potpuno suprotan. Redovno vežbanje će vam zapravo stvoriti novu energiju.

Link
foto: Tim Edukacija

Vežbanje ublažava stres i napetost, osnažuje mišiće, pospešuje izdržljivost i pomaže telu da efikasnije troši energiju tokom drugih aktivnosti.

Uradite nešto smisleno svakoga dana

Šta vas uzbuđuje? Da li imate poseban talenat koji biste želeli da razvijete ili podelite sa drugima? Ako je odgovor potvrdan, posvetite svakoga dana neko vreme aktivnosti koja je u vezi sa time. Bilo da je u pitanju jednostavna aktivnost poput spremanja zdravog obroka ili slušanje omiljene pesme ili nešto kompleksnije sticanje novih poslovnih veština, trud oko nečega do čega vam je stalo pomoći će vam da štedite i rasporedite energiju tako da je iskoristite na najbolji način.

Mislite dobro drugima

Saosećanje sa drugima je još jedan način da sačuvate energiju. Jedna vrsta ovakvog mišljenja naziva se ljubazna pažnja. Možete je primenjivati na razne načine. Primera radi, uspostavite kontakt očima sa nepoznatim ljudima i osmehnite im se. Ovaj dobronamerni gest može vas sprečiti da automatski procenjujete osobu. Kada osuđujete postupke drugih, to prouzrokuje i osuđivanje sopstvenih postupaka, a ta vrsta neprijatnog unutrašnjeg dijaloga može biti iscrpljujuća.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track