ZA KOGA JE NAJOPASNIJA NAGLA PROMENA VREMENA? Dr Obradović otkrila šta se dešava u našem organizmu kada OVOLIKO ZAHLADNI
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

ZA KOGA JE NAJOPASNIJA NAGLA PROMENA VREMENA? Dr Obradović otkrila šta se dešava u našem organizmu kada OVOLIKO ZAHLADNI

Društvo -

Predstojeća promena vremena i najavljeni pad temperature za skoro 20 stepeni veliki je rizik za mnoge hronične bolesnike i meteoropate.

Novinarka Kurir televizije Jelena Kovačević u jutarnjem programu Redakcija razgovarala je s doktorkom Biserkom Obradović iz Medigrupa od koje je potražila savete za sve gledaoce koje imaju ove probleme.

Voditeljka vremenske prognoze na Kurir TV Jelena Kovačević
Voditeljka vremenske prognoze na Kurir TV Jelena Kovačevićfoto: Printscreen Kurir TV

- Imamo promenu atmosferskog pritiska, padavine... To su sve faktori koji nepovoljno utiču na hronične bolesnike, koji su posebno osetljivi na klimatske faktore. Pre svih vaskularni bolesnici, svi s povišenim krvnim pritiskom. I nisu u pitanju samo starije osobe, već i mladi i deca - rekla je dr Obradović.

Ona je potom objasnila i šta se dešava u organizmu hroničnih bolesnika i meteoropata prilikom nagle promene vremena.

Jelena Kovačević i dr Biserka Obradović
Jelena Kovačević i dr Biserka Obradovićfoto: Printscreen Kurir TV

- Meteoropate su preosteljive na klimatske faktore jer se u njima smanjeno luči endorfin, hormon koji smanjuje prag bola i hormon ACTH koji luči hipofiza. Ono što nam je poznato je promena atmosferskog pritiska i prelazak iz toplog u hladnije vreme. Naše telo je sastavljeno najvećim delom iz vode i tečnost teži da pređe iz višeg u niži pritisak. Ono vrši pritisak na zglobove i što je pritisak veći, više će boleti. Takođe dolazi i do pojačanih sinusnih bolova - pojasnila je doktorka.

Konačno, posavetovala je sve kako bi trebalo da se ponašaju o ovakvim situacijama.

- Savet je da se često proverava krvni pritisak i da razgovaraju sa svojim lekarom u vezi s terapijom koju primaju. Pre svega treba vratiti unos diuretika jer naš organizam ne izbacije više toksine putem znojenja i nema širenja krvnih sudova, pa je diuretik neophodan.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track