USKORO POČINJE POPIS STANOVNIŠTVA: Prvi put i jedno tajno pitanje namenjeno samo MUŠKARCIMA?!
Foto: Marina Lopičić, screenshot

novi detalji

USKORO POČINJE POPIS STANOVNIŠTVA: Prvi put i jedno tajno pitanje namenjeno samo MUŠKARCIMA?!

Društvo -

Građane Srbije od 1. do 31. oktobra očekuje popis stanovništva koji je poslednji put sproveden pre 11 godina!

Prema zakonu svi građani su obavezni da učestvuju u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Na ovogodišnjem popisu novost je između ostalog i to što muškarci sada mogu tajno da prijave svu vanbračnu decu!?

Prvi put medu pitanjima jeste i jedno namenjeno samo muškarcima: Koliko imate biološke dece?

Imate li kuhinju?

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević kaže da je za terenski posao spremno 20.000 ljudi od čega će samo popisivača biti 15.000. Ove godine koristiće se elektronski upitnici koji su već uneti u svaki laptop i popisivači će ih nositi sa sobom tokom rada na terenu.

- Prvi preliminarni podaci popisa biće objavljeni 30. novembra, mesec dana posle popisa, a sa objavljivanjem konačnih rezultata krenućemo od aprila sledeće godine, što je šest meseci brže nego 2011. godine. Obrada svih podataka trajaće sve do juna 2024. godine - rekla je Lakčevićeva.

Građanima će ukupno biti postavljeno 69 pitanja, koja su standardna i usklađena sa međunarodnim preporukama, na koje odgovore prikupljaju i države članice UN i EU, a razgovor će trajati oko pola sata.

popis, popisnica
foto: Youtube Printscreen

- To su pitanja koja se odnose na starost, pol, mesto rođenja, migracije, državljanstvo, bračni status, obrazovanje, ekonomsku aktivnost, zaposlenost, zanimanje... To su sve najjednostavnija moguća pitanja kako bismo dobili statističku sliku populacije. Prikupljamo i adresu stanovanja, broj članova u domaćinstvu, a kada je reč o stanovima, pitanja su vezana za površinu stana, da li ima kuhinju, broj soba... - objašnjava Lakčevićeva.

Pitanja na koja ne morate da odgovorite

Građani su dužni da daju odgovore na sva pitanja iz upitnika izuzev na tri.

Prva dva se odnose na nacionalnu pripadnost i veroispovest. Treće pitanje na koje ne mora da se odgovori glasi da li lice "ima problema u svakodnevnom funkcionisanju zbog lošijeg vida, sluha, hoda, pamćenja". Odgovor na ta tri pitanja može da glasi: "Ne želim da se izjasnim".

Kad je reč o nacionalnosti svako može da se izjasni kako hoće, a popisivač neće smeti da to komentariše.

Na pitanje da li neko može da odbije da učestvuje u popisu, Lakčevićeva kaže da su građani u skladu sa zakonom dužni da učestvuju u popisu i da daju tačne odgovore, a da u skladu sa Ustavom i zakonom na pitanja nacionalne pripadnosti i veroispovesti mogu da kažu da ne žele da se izjasne i takav odgovor će popisivač uneti u obrazac.

Prema njenim rečima, za one koji odbijaju da učestvuju u popisu predviđene su i kazne.

- Ukoliko neko ne želi da učestvuje u popisu, pokreće se procedura za pokretanje prekršajnog postupka. Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se pojedinac koji odbije da odgovori na pitanja u popisnim obrascima ili ako da netačne i nepotpune odgovore - istakla je Lakčevićeva.

Bilo i Liliputanaca

Dodaje da je popis stanovništva važan da bismo dobili objektivnu sliku našeg stanovništva, da vidimo koliko nas je, šta se promenilo u obrazovnom profilu, da li imamo više migranata, unutrašnjih, kao i odlazaka u inostranstvo, šta se desilo sa strukturom porodice, brojem dece, od kojih su nam materijala zgrade, šta koristimo kao energente za grejanje...

Poslednji popis bio je 2011. godine, a kada je reč o pitanju o nacionalnosti, od 7.186.862 stanovnika Srbije, tada se oko 5.000 građana izjasnilo kao Eskimi, Indijanci, navijači Crvene zvezde, kosmopolite, Marsovci, Liliputanci...

- Ta priča privlači pažnju jer je interesantna, ali je ta brojka bila zanemarljiva i na nivou je statističke greške - zaključuje Lakčević.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track