TEK ĆE DA TE BOLI, AKO SE ONESVESTIŠ, PROBUDIĆEMO TE ŠAMARIMA, OSEĆALA SAM SE SILOVANO: Jezive ispovesti 200 žena s porođaja!
Foto: Profimedia

akušersko nasilje

TEK ĆE DA TE BOLI, AKO SE ONESVESTIŠ, PROBUDIĆEMO TE ŠAMARIMA, OSEĆALA SAM SE SILOVANO: Jezive ispovesti 200 žena s porođaja!

Društvo -

Šta ti je, zašto kukaš? Pa tek će da te boli; Ne brini, ako se onesvestiš, probudićemo te šamarima; Pa što si zatrudnela ako ne znaš da trudnoća boli; Dok si se je..., nisi vrištala; Šta stenješ, onu stvar si izdržala, a moja dva prsta ne možeš, tanji su od one stvari; Osećala sam se silovanom na svakom pregledu; samo su neke od izjava oko 200 žena na osnovu čijih svedočenja s porođaja u porodilištima širom Srbije je sastavljen izveštaj Tretman žena u ginekološko-akušerskim ustanovama.

porođaj
foto: Shutterstock, Ilustracija

U izveštaju koji su sastavile advokatice Marina Mijatović, Jelena Stanković i Ivana Soković Krsmanović se navodi da slučajevi ovih žena potvrđuju da je akušersko nasilje sistemski problem, a da praksa pokazuje da su mučenju i zlostavljanju izložene ne samo pacijentkinje već i bebe.

Teška oštećenja

- Brojni su primeri u kojima su bebe žrtve nasilja, prilikom kojeg su zadobile fizičke povrede, a nekad i teška oštećenja - navedeno je u izveštaju, uz citat jedne od namučenih majki:

- Pre mesec dana smo saznali da beba ima atrofiju mozga i da je to posledica porođaja, što opet postavlja sumnju da je na porođaju ostao bez kiseonika ili da nešto nije bilo kako treba (ipak je 20 sati bez plodove vode previše).

U izveštaju se navodi da su u Srbiji žene doživljavale 16 vrsta nasilja tokom različitih medicinskih tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama.

Vrste nasilja u porodilištima

  1. Verbalno nasilje
  2. Uključivanje indukcije
  3. Bez hrane i vode
  4. Porođaj bez anestezije
  5. Kristelerov zahvat
  6. Epiziotomija
  7. Nasilno bušenje vodenjaka
  8. Primena vakuuma
  9. Netačni podaci u otpusnoj listi
  10. Telesne povrede
  11. Fizičko nasilje
  12. Klistiranje i brijanje
  13. Bolni i neprijatni pregledi
  14. Nepoštovanje želje za načinom porođaja
  15. Bez informacija o procedurama i zdravstvenom stanju
  16. Drugo nečovečno i nehumano ponašanje

Žene su doživljavale medicinske tretmane kao nasilje (Kristelerov zahvat, epiziotomija i slično) kada su oni izvršeni bez pristanka pacijentkinje, uz njeno protivljenje, pritom izazivajući veliku patnju i bol, kao i uzrokujući ozbiljne negativne posledice po zdravlje i život.

1 / 9 Foto: Printscreen

Navodi se da su prijave za akušersko nasilje upućene lekarima i medicinskim sestrama/tehničarima, pri čemu su lekari "bili izvršioci nasilja u najvećem broju slučajeva".

Psovanje i ponižavanje

- U ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama komunikacija između zdravstvenih radnika i pacijentkinja je na veoma niskom nivou, što ima za posledicu verbalno nasilje koje uključuje vređanje, psovanje, ponižavanje, urlanje, nazivanje pacijentkinja pogrdnim imenima. Medicinske mere se preduzimaju bez informisanog pristanka i pacijentkinje nemaju informacije o svom zdravstvenom stanju, planiranim medicinskim merama i posledicama koje se mogu očekivati - ističe se u ovom dokumentu.

U njemu je objavljen niz jezivih svedočenja maltretiranih žena, među kojima i ovo:

- Tražila sam epidural dok još nisam stigla u porođajnu salu, kada su me poslali u porođajnu, bez pitanja su mi uključili indukciju, molila sam za epidural, nisu hteli ni da me pogledaju ili su rekli da je anesteziolog na operaciji. Kada mi je bilo jako loše, prolazila je babica, rekla sam da mi je loše, odgovorila mi je: "Ne brini, ako se onesvestiš, probudićemo te šamarima."

Takođe, kako je navedeno u izveštaju, pacijentkinje se tokom porođaja vežu kaiševima u slučaju da se žale na bolan porođaj, a nakon porođaja bivaju izložene ušivanju bez anestezije (argument - "da budu kao nove za muža", "da se muž raduje", "da bude mužu lepa" i slično).

Pobačaj u WC šolji

- Postoji praksa da lekari koji započnu porođaj napuste pacijentkinju zbog "drugih obaveza" i prepuste vođenje porođaja drugom lekaru. U specifičnim trudnoćama, kada postoje prognoze za moguće komplikacije, lekari koji nastave porođaj nisu upoznati sa zdravstvenim stanjem pacijentkinje, zbog čega mogu nastati fatalne posledice - stoji u izveštaju.

Navodi se i da je kod pobačaja uočeno da su pacijentkinje ostavljene same, bez nadzora zdravstvenog radnika, odnosno prinuđene su da pobace u krevetu pred drugim trudnicama/porodiljama ili u kupatilu, tako što izbace plod u WC šolju ili lopatu.

Takođe, mnoge žene su svedočile da su gladovale i bile žedne za sve vreme porođaja, iako je porođaj trajao duže od 12 časova.

- Kada su u pitanju uslovi i kapaciteti smeštaja, ističe se da su toaleti nefunkcionalni, da nema osnovnih sredstava za higijenu, da im posteljina i spavaćice nisu menjani po nekoliko dana, kao i da su često bile pokrivane krvavim ćebadima - stoji u izveštaju.

Nema reakcija

Lekari bez komentara

Kurir je juče povodom ovog izveštaja poslao pitanja Lekarskoj komori Srbije i Srpskom lekarskom društvu, ali odgovore nismo dobili. Kontaktirali smo s nekoliko ginekologa i akušera, ali ni oni nisu hteli da komentarišu nalaze ovog izveštaja.

Kurir.rs/ Iva Ogarević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track