02:37

OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE KAD KORISTITE GREJNA TELA: Direktorka BG elektrana upozorava na najčešće greške koje pravimo

važno

OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE KAD KORISTITE GREJNA TELA: Direktorka BG elektrana upozorava na najčešće greške koje pravimo

Društvo -

Grejna sezona počeće na vreme 15. oktobra, poručuju iz Beogradskih elektrana. Prvog oktobra počinju pripreme, tako će u tom periodu, u slučaju dnevne temperature ispod 12 stepeni radijatori biti topli.

Novinarka Kurir TV Ana Silađi istraživala je da li ćemo ove zime moći da uštedimo na računima za grejanje.

Poskupljenje struje, energetska kriza i niže jutarnje temperature nameću pitanje kako ćemo se grejati ove zime i da li uopšte možemo da razmišljamo o uštedi.

Iz Beogradske elektrane kažu da je sve spremno za početak nove grejne sezone. Oni apeluju na racionalno korišćenje toplotnih uređaja.

- Potrebno je da ne zaklanjamo grejna tela nikako znači nikakve maske, teške zavese nikakvo stavljanje bilo čega na radijatore da bi oni mogli efikasno da obavljaju svoj posao - kaže Ivana Kalanja, izvršni direktor za proizvodnju JKP Beogradske elektrane.

Prema rečima prodavaca potražnja za pećima na čvrsta goriva je blago povećana I proizvoda ima dovoljno na tržištu. Ukoliko biste želeli da kupite jedan ovakav šporet bilo bi potrebno da izdvojite od 30 000 do 100 000 dinara.

Novinarka Kurir TV Ana Silađi
Novinarka Kurir TV Ana Silađifoto: Printscreen Kurir TV

Iako grejna sezona tek počinje vlada veliko interesovanje i za električne grejalice.

Struka kaže da nema razloga za brigu, iako vlada nestašica energenata na nivou cele Evrope ove zime se nećemo smrzavati.

- Velike promene ne može biti. Standardni način grejanja će biti poremećen samo potrebom da se štedi, a štednja što se računa na to da može biti I manje energenata na raspolaganju naravno biće istovremeno I skuplji - rekao je Miodrag Mesarović, generalni sektretar srpskog komiteta u svetskom savetu za energiju.

Cena čvrstog ogreva ove godine u odnosu na prethodnu je udvostručena. Ugalj je skuplji za 40 odsto, peleta gotovo da nema, a cena ogrevnog drveta ide i do 11000 dinara. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje, a na nama je da pokušamo racionalno da koristimo grejna tela i električne uređaje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track