PAZARAC ZA TRI DECENIJE ISKOPAO 11.000 GROBOVA: Čak 80 raka iskopao za mesec dana u vreme KORONE!
Ilustracija, Foto: privatna arhiva

MNOGIMA NAPRAVIO VEČNU KUĆU

PAZARAC ZA TRI DECENIJE ISKOPAO 11.000 GROBOVA: Čak 80 raka iskopao za mesec dana u vreme KORONE!

Društvo -

Novopazarac Hazbo Munjković (64) pune tri decenije radi na održavanju grobalja u ovom gradu i za to vreme je iskopao više od 11.000 grobnih mesta.

On dnevno iskopa jednu ili dve rake, a sve radi pomoću ašova, krampe i lopate. Na večni počinak ispratio je mnoge svoje komšije, rođake, sugrađane, znane i neznane i svima je iskopao ,,večnu kuću".

- U JKP „Čistoća ", koje je nadležno za groblja, radim 38 godina , a pre tačno tri decenije dali su mi zaduženje da kopam grobna mesta. I od tada, svakoga dana, i leti i zimi, dođem pre sedam na posao , popijem čaj i kafu sa kolegama i onda počnem da kopam.

grobna mesta
grobna mesta

Nekad jedan, a nekad i po dva ili tri grobna mesta, sve zavisi od toga koliko je ljudi prethodnog dana Bog pozvao sebi - priča Mujković za Informer.

On je u subotu, kada smo razgovarali, imao zadatak da iskopa dva grobna mesta na Velikom groblju u Novom Pazaru .

- Za jedno grobno mesto potrebno je oko tri i po sata, a da nas imamo dve rake i zato smo počeli malo ranije. Nekada dvojica kolega kopaju, a nekad trojica. Sve smo stigli, nije se desilo da smo zakasnili i da se, ne daj Bože, neka sahrana otkaže ili pomeri - kaže naš sagovornik , kom je do penzije ostalo još godinu dana.

Najteže mu je da kopa mala grobna mesta jer to znači da tog dana sahranjuju neko dete.

- Kada stigne nalog za kopanje, prvo pogledam dimenzije grobnog mesta . Najteže mi je da kopam rake za decu, tada plačem i kopam. Za ovih 30 godina procenjujem da sam iskopao bar 11.000 grobnih mesta , a sigurno je taj broj mnogo veći jer sam nekad kopao i tri rake dnevno.

groblje
foto: Kurir/Z.Š.

Teško je bilo tokom onog jakog talasa korone, tada sam za mesec dana samo na ovom groblju iskopao više od 80 grobnih mesta - priča Mujković . On dodaje da je grobna mesta kopao i za svoje rođake, nekada i za bliske članove porodice. To mu je, kaže, posao i radne zadatke ne odbija. Šali se i da će i za sebe iskopati grobno mesto .

Ovog vrednog čoveka vole sve kolege u firmi. On je, kažu, veliki borac za položaj radnika i često ume da se postavi zaštitnički prema svojim kolegama, posebno prema mlađima od njega.

Kurir.rs/ Informer

Bonus video:

05:43

SKANDALOZNO PONAŠANJE U JKP GRADSKO ZELENILO ČAČAK: Mrtve sele u masovnu grobnicu kad istekne ROK POČIVANJA na GROBNOM MESTU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track