Najnovije vesti

TATA BODRIO SINA NASILNIKA A ONDA MU GA PRETUKLI: Tek se tad opametio, vršnjačko nasilje u Srbiji još se rešava na starinski način
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

nažalost, poražavajuća taktika za rešavanje konflikata

TATA BODRIO SINA NASILNIKA A ONDA MU GA PRETUKLI: Tek se tad opametio, vršnjačko nasilje u Srbiji još se rešava na starinski način

Društvo -

Jedan roditelj ispričao je kako se tata nasilnog učenika opametio tek kada je i njegov sin doživeo isto

BEOGRAD - Slučaj vršnjačkog nasilja u poznatoj osnovnoj školi u strogom centru Beograda potresao je Srbiju, tim pre što je epilog slučaja takav da je nasilnik ostao u školi, dok su žrtvu roditelji čak iselili iz Beograda i sada je u jednom gradu u Šumadiji.

Dan kasnije dogodio se i drugi slučaj vršnjačkog nasilja - napadnut je prvak OŠ u Kaluđerici kad su ga stariji đaci maltretirali u toaletu tako što su mu glavu navodno gurnuli u WC šolju.

Javnost je odmah burno reagovala na oba slučaja, posebno roditelji sa istom mukom - čija su deca trpela nasilje ili su u školi strepeli od agresivnog učenika kojem "niko ništa ne može".

Ono što je poražavajuće je da roditelji priznaju da stvar uzimaju u svoje ruke i da su slučajeve nasilja "rešavali" tako što su na nasilje - odgovarali nasiljem.

Jedan roditelj ispričao je kako se tata nasilnog učenika opametio tek kada je i njegov sin doživeo isto.

- Nažalost, sličnih problema sam imao sa sinom a cela škola, svi nastavnici zajedno sa direktorom, su zataškali slučaj. U sedmom razredu, kad se moje dete usprotivilo nasilju i uhvatilo "jadno dete" za ruku da spreči udarac ciglom u glavu, tražen je razgovor sa roditeljima. Naravno, nisu se ni pojavili. Tata je bodrio sina sve dok ga nisu isprebijali momci iz druge škole koji su došli da brane drugaricu. Tada je taj isti tata tražio i policiju i sud i sve ostalo - napisao je ovaj roditelj.

I drugi su naveli gotovo iste primere:

- Jedan siledžija je u osmom razredu osnovne škole isto tako maltretirao đake, i mlađe i svoju generaciju. U jednom trenutku je prestao da dolazi u školu. Mi mislili ispisao se. Ispostavilo se da ga je neko sačekao ispred zgrade i unakazio od batina - prisetio se drugi čitalac.

Neki roditelji nisu časili časa, već su odmah stvari uzimali u svoje ruke, pa se čak i lično suprotstavljali nasilnom detetu.

- Desila se mom sinu slična, čak gora situacija, kada su tri osmaka u školskom dvorištu napravila krug u kome je bio moj sin (peti razred, tek završio četvrti) i gađali ga loptom. On "beži" od iste, i sve u tom krugu. Dotrči njegov drugar da mi javi šta rade sa mojim sinom. Preletela sam ulicu, dvorište... Prvi na koga sam u trku naletela dobio je pesnicu u glavu... Dalje ne želim da znate - opisala je ovaj brutalan primer jedna majka.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track