ISTORIČARKA DUBRAVKA STOJANOVIĆ “Turci” su nam opravdanje za sve: što nema demokratije, što je bio komunizam, što su prljave ulice
Foto: Kurir

ISTORIČARKA DUBRAVKA STOJANOVIĆ “Turci” su nam opravdanje za sve: što nema demokratije, što je bio komunizam, što su prljave ulice

Društvo -

Basarina današnja gošća je istoričarka Dubravka Stojanović koja je govorila o falsifikovanju istorije zarad određenih interesa i problemima sa kojima se suočavaju istoričari.

Razgovor je otvoren temom skupštine s početka prošlog veka. Objasnila je zašto smatra da je naš Ustav iz 1903. jedan od najboljih evropskih ustava i zašto veruje da je Narodna radikalna stranka na čelu s Nikolom Pašićem patentirala prvi model partijske države kod nas. Osvrnula se na događaje koji su iskorišteni kako bi ojačala Narodna radikalna stranka, što je rezultiralo njihovim dolaskom na vlast i višedecenijskom vladavinom. Govorila je o partijskoj državi kao najdubljoj korupciji društva i pojasnila kako ona funkcioniše.

U nastavku emisije govorila je o političkoj zloupotrebi istorije. Navela je da se istorijski udžbenici menjaju sa promenom vlasti, da se prešlo na samoviktimizaciju pa su heroji zamenjeni za mučenike, što je po njenoj oceni zabrnjavajući signal jer je osnov za nacionalizam.

Objasnila je zašto smatra da imamo nekoliko pogrešnih razumevanja vremena i zašto je to opasno.

Saznaćete šta je rekla o despotu Stefanu Lazareviću i Mehmed Paši Sokoloviću, ko su bili Pantelija Srećković i Ilarion Ruvarac, zašto smatra da su nam “Turci” opravdanje za sve, zašto je bitno šta država radi s kulturom sećanja i šta navodi kao dokaz da je pesma o Kraljeviću Marku iz 18. ili 19. veka.

Ne propustite gostovanje o kom će se pričati!

Gledajte “Crveni karton” sa Dubravkom Stojanović danas od 16 časova na Kurir televiziji!

Crveni Karton
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track