Dosta pljačke na gorivu, smanjite akcize!
Foto: TANJUG

Eksplodirale cene

Dosta pljačke na gorivu, smanjite akcize!

Društvo -
Jedini način da benzin pojeftini je da se država i trgovci odreknu dela kolača od prodaje naftnih derivate

BEOGRAD - Povuci-potegni.Svi se slažu da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u pravu kad traži nižu cenu goriva. Uprkos pozivima predsednika naftašima da ne bude poskupljenja, svi naftni derivati skuplji su za dinar. Tako litar evrodizela košta oko 160 dinara, a benzin evropremijum BMB od 166 do 172 dinara.Jedini način da do pojeftinjenja goriva dođe je smanjenje akciza na naftne derivate i marže proizvođača i prodavaca. Kako bi ublažila učestala poskupljenja goriva, Vlada Srbije najavila je povraćaj akciza na gorivo za taksi vozila, gradski prevoz i autobuse.Problem je to što niko ne zna koliko tačno u strukturi cene čini proizvođačka marža, jer od 2011, kad je prestala da važi Uredba o cenama goriva, proizvođači i trgovci sami diktiraju cene.- Pre ukidanja Uredbe marža je bila pet dinara po litru. Koliko u strukturi cene goriva učestvuje nabavna cena nafte, proizvodna cena, a koliko marža, akciza i PDV, u to nemamo jasan uvid jer o tome odlučuju proizvođači i trgovci. S obzirom na pad prodaje naftnih derivata, kompanije bi trebalo da snize cene. Drugi, najjednostavniji način da gorivo pojeftini jeste da država snizi akcize, jer ona treba da proceni koliko te cene utiču na vrednost ostalih proizvoda i usluga - kaže Ljubomir Savić, savetnik u PKS.Nebojša Atanacković, predsednik UO „Nafta a.d.“, kaže da bi NIS morao da snizi cene naftnih derivata na tržištu jer ih on kao monopolista diktira.- S obzirom na veliki profit, NIS ima mogućnost da snizi velikoprodajne cene derivata koje proizvodi. To bi onda morali da prate i ostali trgovci. Država na cene može da utiče tako što će povećati taksu na vađenje sirove nafte i dozvoliti uvoz nekih derivata koji nisu dozvoljeni - kaže Atanacković i dodaje da bi za trgovce bilo bolje da plaćaju visoku akcizu državi nego visoku cenu proizvođaču derivata.U Ministarstvu finansija i privrede kažu da će pitanja u vezi sa sniženjem akcize na gorivo biti „tretirana u sklopu Vladinih antikriznih mera, koje su u pripremi i biće detaljno predstavljene javnosti kad se završe“. U Ministarstvu energetike ističu da „radna grupa analizira stanje na tržištu energenata“ i da će, kad to bude gotovo, obavestiti javnost o planovima.

NIS: Cenu diktira tržišteU NIS nisu želeli da odgovore da li će sniziti cene derivata i podsećaju da one zavise od kretanja cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, kao i od kursa.- Ako kurs dinara bude stabilan kao i cena nafte, to će biti pozitivno za cenu derivata - kažu u NIS.

Maržu sniziti do 30 odstoSijka Pistolova, urednica Enerdži obzervera, smatra da bi marža za gorivo mogla da bude jeftinija i do 30 odsto.- Ima prostora za sniženje cena goriva za 30 odsto, i to na račun marže. U avgustu trgovci povećavaju cene benzina zato što ljudi putuju na godišnje odmore - smatra Pistolova i dodaje da država ne bi trebalo da snizi akcize jer te pare odlaze onima koji nemaju od čega da žive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track