VAŽNO ZA SVE GASTARBAJTERE KOJI SE VRAĆAJU POSLE LETOVANJA U ZAVIČAJU: Ovo su nova korona pravila u Nemačkoj
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

Nova uredba na snazi od subote

VAŽNO ZA SVE GASTARBAJTERE KOJI SE VRAĆAJU POSLE LETOVANJA U ZAVIČAJU: Ovo su nova korona pravila u Nemačkoj

Društvo -

Važiće do 7. aprila 2023, a savezne pokrajine mogu same da uvedu još strože mere

BERLIN - U Nemačkoj su na snagu stupila nova korona pravila, a ključne mere su da u avionima više nije obavezno nošenje maske i da prilikom ulaska u zemlju nisu potrebni nikakvi dokazi o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19, javlja Dojče vele (DW).

U Nemačkoj pravila vezana za pandemiju korone određuju delom savezna vlada, a delom pokrajine, tako da u celoj zemlji postoji obaveza nošenja FFP2 maske u brzim-belim vozovima i autobusima na duže staze, staračkim domovima, klinikama i lekarskim ordinacijama.

Novom uredbom, koja je na snazi od subote 1. oktobra 2022. a važi do 7. aprila 2023, savezne pokrajine mogu same da uvedu još strože mere, poput obaveznog nošenja maski u prodavnicama i restoranima.

Berlin, Nermačka
foto: Shutterstock

U brzim vozovima je obavezno nošenje maske FFP2, dok je do sada je bila dovoljna obična medicinska maska. Isto pravilo se donosi i na autobuse koji ne spadaju u lokalni saobraćaj.

Za decu od šst do 14 godina, kao i za osoblje u vozovima i autobusima - i dalje je dovoljna obična hirurška maska.

Za sada izgleda da će ostati već postojeća obaveza nošenja obične medicinske maske u javnom prevozu i lokalnim i regionalnim vozovima, navodi DW.

Maske više nisu potrebne u avionima koji poleću ili sleću u Nemačku, a prilikom ulaska na teritoruiju te zemlje ne mora da se pokaže nikakav poseban dokaz, što će važitii do 31.januara 2023. godine ili dok se eventualno ne pojavi neka nova, opasnija varijanta virusa.

Maske FFP2 su obavezne širom zemlje u klinikama, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama, dok je u staračkim domovima i klinikama pri ulasku obavezno predočiti i negativan test na koronu, a za obaveza zaposlenih je da se testiraju najmanje tri puta nedeljno.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

Ako se situacija sa zarazom pogorša, savezne pokrajine mogu da donesu dodatne mere, među kojima određivanje maksimalnog broj posetilaca za manifestacije u zatvorenim prostorijama ili obavezu nošenja maski na otvorenom ako tamo nisu moguća distanca od metar i po. Takođe, moguće je propisivati i dodatne higijenske koncepte za preduzeća i druge objekte.

Testovi se mogu propisati u školama i vrtićima, a onabezbno nođšenje maski u školama samo do 5. razreda.

Od 1. oktobra potrebna je dopunska, treća doza vakcine da bi se neko smatrao „potpuno vakcinisanim", a dve vakcine su dovoljne ako je neko preležao koronu i to može da dokaže.

Status vakcinacije, međutim, više nije obavezan uslov u merama zaštite od korone u pogledu pristupa restoranima ili manifstacijama u zatvorenom prostoru, kao što je bilo prošle zime, navodi DW.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja