ISKORISTILI STRAH ŽENA OD SERIJSKOG SILOVATELJA: Treneri podigli cene časova SAMOODBRANE sa 5.000 na 25.000 dinara! SRAMOTNO!
Samoodbrana / Ilustracija, Foto: Profimedia

Dosetili se

ISKORISTILI STRAH ŽENA OD SERIJSKOG SILOVATELJA: Treneri podigli cene časova SAMOODBRANE sa 5.000 na 25.000 dinara! SRAMOTNO!

Društvo -

Kurir istraživao da li su pojedini treneri borilačkih veština spremni da zloupotrebe to što je serijski silovatelj bio na slobodi i što je tražnja za kursevima veoma porasla

Vest da je serijski silovatelj Igor Milošević posle 15 godina robije izašao na slobodu izazvala je paniku kod žena, zbog čega su neke poželele da se upišu na kurseve samoodbrane. A to su pojedini vlasnici takvih škola iskoristili da dignu cene obuke na čak 25.000 dinara! Iako je Milošević sada ponovo iza rešetaka zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, među ženama i dalje vlada atmosfera parališućeg straha. Kursevi za samoodbranu upisuju se više nego ranije.

I dok su jedni čak i besplatni kako bi se ženama izašlo u susret, većina se i dalje cenovno kreće u rasponu od 3.000 do 5.000, koliko su uglavnom svi koštali do pre dvadesetak dana, dok se sada pojavljuju i oni koji su izuzetno skupi!

Na društvenim mrežama objavljen je oglas za osmonedeljnu obuku samoodbrane za žene čija je cena 25.000 dinara! U pitanju su treninzi u Beogradu, na teritoriji opštine Voždovac, s mogućnošću plaćanja na dve rate, a obuku vode instruktori koji su majstori borilačkih veština.

Samoodbrana, šoker, elektro-šoker, Biber Sprej
foto: Shutterstock

Trener jednog poznatog beogradskog borilačkog kluba kaže da je ova cena daleko od realne.

- Krav maga je veština koja predstavlja sistem samoodbrane i njen cilj je očuvanje lične bezbednosti u nepredviđenim situacijama. Članarina u borilačkim klubovima kreće se od 3.000 do 5.000 dinara - objasnio nam je. I zaista, kad se listaju oglasnici, cene uglavnom nisu više od 50 evra. Jedan personalni trener na svom sajtu ima ponudu za individualne treninge po ceni od 70 evra i grupne od 50. U programu je mentalna priprema, a potom i fizička, treniranje taktike i tehnike borbe, kao i simulacija realističnih scenarija i testiranje.

Poražavajuća statistika

U 2021. više silovanja nego godinu ranije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini podneto je 498 prijava zbog krivičnih dela protiv polne slobode, u šta spada i silovanje. To je gotovo 90 više nego godinu ranije. Uz ovu brojku imamo i onu sivu. Istraživanje "Nasilje prema ženama i devojčicama u javnom prostoru" pokazuje da čak 71 odsto njih nasilje ne prijavi.

Drugi klub pak iskoristio je veće interesovanje žena za ove treninge i dao popuste od 50 odsto! Tako se preko sajtova za oglašavanje kuponi za škole borilačkih veština mogu naći već za 1.500 dinara! U pitanju je cena za prvi mesec kursa, dok se drugi plaća po regularnoj ceni od 3.000 dinara. Dakle, za ceo kurs treba odvojiti 4.500 dinara.

A negde je sve besplatno! Naime, lokalne samouprave i pojedina udruženja prepoznali su problem zaštite žena na ulici i u opasnim situacijama, te su na više mesta formirane grupe polaznica besplatnih kurseva, upravo u cilju njihove bolje zaštite. Međutim, postoje i oni, kao što rekosmo, koji žele da zarade na strahu i sa 5.000 cenu su podigli na 25.000.

Mladen Alfirović iz pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) za Kurir kaže da ovo ipak nije zloupotreba i da je formiranje cena slobodna odluka onoga ko pruža uslugu.

Mladen Alfirović
Mladen Alfirović foto: Printscreen/Youtube/ kanal9tvns

- Na tržištu je formiranje cena slobodna i individualna odluka, baš kao i odluka korisnika da li će uslugu koristiti ili ne. Onaj ko koristi uslugu mora pre zaključivanja ugovora ili kupovine određene usluge da bude upoznat s time šta dobija za novac koji daje. Koja je cena te usluge je sloboda pružaoca usluge, kao i izbor kupca. Ukoliko neko želi da plati kurs 25.000 dinara jer misli da je to dobra ponuda, njega u tome niko ne može sprečiti. Svakako se stvara slika da, pošto ovo nije cena koja je slična drugima, očigledno ima za cilj pokušaj korišćenja straha žena radi pribavljanje novčane koristi - rekao je Alfirović.

Suzana Trajković

Bonus video:

01:58

Obuka borenja pod stresom, samoodbrana devojaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track