ROĐEN U KRALJEVINI, ŽIVEO U BEOGRADU A SAD IZGLEDA OVAKO: Ovo je pravo poreklo Olivera Mlakara, najpopularnijeg YU voditelja ikada
Foto: HRT Printscreen

živeo i u beogradu

ROĐEN U KRALJEVINI, ŽIVEO U BEOGRADU A SAD IZGLEDA OVAKO: Ovo je pravo poreklo Olivera Mlakara, najpopularnijeg YU voditelja ikada

Društvo -

Živeo i radio u Zagrebu pa su svi bili ubeđeni da je hrvatskog porekla. S najpopularnijim licem u istoriji TV Beograda Mićom Orlovićem činio neprikosnoveni voditeljski dvojac

Jedan je od tek nekolicine najboljih jugoslovenskih voditelja svih vremena i jedno od omiljenih TV lica nekadašnje zajedničke države pored neprikosnovenih Miće Orlovića, Mladena Delića, Milke Babović, Saše Zalepugina, Dunje Figenvald, Dine Čolić, Dušanke Kalanj, Helge Vlahović, Mire Adanje Polak...

Oliver Mlakar rođen je 1. jula 1935. u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, danas ima punih 87 godina i izgleda gotovo isto onako kako ga pamtimo iz detinjstva!

Oliver Mlakar
foto: HRT Printscreen

Kao dete često se selio i živeo u mnogim gradovima a jedno vreme čak i u Beogradu. U vreme SFRJ bio je omiljeni voditelj od Vardara pa do Triglava i pošto je radio za TV Zagreb mnogi su bili ubeđeni da je Hrvat ali koreni porodice Mlakar vuku iz drugog dela Jugoslavije.

Tata je tako hteo

Rođen je u Ptuju, u Sloveniji. Otac mu je bio Slovenac i vojno lice, pa je hteo da mu se sin rodi kao Slovenac, iako tamo nisu živeli. Rano detinjstvo Oliver je proveo seleći se na razna mesta, prateći očev posao. 1941. godine, na početku II svetskog rata, živeli su u Beogradu. Oliverov otac poginuo je u tom ratu, pa je Oliverova majka odlučila da se preseli u Osijek, gde je živela njena familija. Tamo su živeli sledećih deset godina. U Osijeku je Mlakar završio osnovnu i srednju školu, a onda se zbog studija preselio u Zagreb.

Kad je 1954. došao u Zagreb, studirao je francuski i italijanski jezik. Prijavio se na audiciju za spikere na Radio Zagrebu. I nakon penzionisanja bio je tražena osoba među televizijskim kućama i na festivalima. Danas živi u Samoboru.

Jugoslovenski i hrvatski TV-voditelj koji je 30 godina čitao vesti i vodio najpopularnije kvizove, festivale i zabavne emisije

1957. postao spiker na Radio Zagrebu

1961. otišao na služenje vojnog roka

1963. počeo da radi na Televiziji Zagreb

1965. postao voditelj Poziva na kviz s Jasminom Nikić

U kvizu Zlatni pogodak Oliver Mlakar i Mića Orlović postaju najpopularniji voditeljski par kvizova. Svake sedmice kviz se naizmenično emitovao iz Beograda i Zagreba.

1970-ih i 1980-ih voditelj Malih tajni velikih majstora kuhinje sa Stevom Karapandžom

1984—1995. voditelj Kviskoteke, najpopularnijeg kviza u Jugoslaviji.1990. s Helgom Vlahović voditelj Evrovizije 1990. u Zagrebu

1993—2002. voditelj kviza Kolo sreće

1999. voditelj emisije Kruške i jabuke

2002. otišao u penziju

2006—2007. voditelj povratničke sezone kviza Kviskoteka na Novoj TV

Oliver Mlakar
foto: HRT Printscreen

Studentski život

Studentski život u Zagrebu za Mlakara bio je i sladak i gorak. Uživao je u slobodi, društvu, zabavi. Glumio je u amaterskom pozorištu i kretao se po glumačkim krugovima, te se u studentskim godinama i zaljubio u svoju buduću suprugu, ali s druge strane, stalno je brinuo, jer je kao student bio i jako siromašan.

Prst sudbine

Odlično se poklopilo da je u to vreme sudelovao u jednom istraživanju profesora Guberine, najpoznatijeg hrvatskog fonetičara, koji je nasnimavao reči koje je Mlakar izgovarao. Jedan ton majstor primetio je Oliverovu lepu boju glasa, pa mu predložio da se prijavi na audiciju za spikere. Oliver je tada mislio da će to biti dobar posao za džeparac, ali ispostavilo se kao nešto mnogo više. Prošao je audiciju i počeo da radi kao radijski voditelj, a nakon što je u rad krenula i televizija, brzo su ga, kao i većinu radijskih voditelja, stavili pred kamere.

Oliver Mlakar
foto: HRT Printscreen

Oliver Mlakar u ovoj je profesiji ostao preko 40 godina, sve do 2002. godine, kada je otišao u penziju. Većinu svog vremena Oliver Mlakar provodi u Molvicama, mestu blizu Samobora, gde uživa sa svojim životinjama, posebno konjem Fabijanom i nekoliko pasa koje uzgaja i vodi na izložbe. Penzionerske dane provodi sa suprugom Dunjom.

Kako je upoznao svoju Dunju, rodila mu dve ćerke

Dunju je Oliver Mlakar upoznao 1963. godine u biblioteci Radija Zagreb, gde je radila Dunjina prijateljica, pa ju je ona često posećivala. 1965. godine su se venčali i u sretnom braku ostali do danas. U braku su dobili dve ćerke, Ivu i Mašu, koje su rođene 1966. i 1970. godine. Maša je doktor arheologije, diplomu je stekla na Kembridžu i udata je za Britanca, pa živi u Engleskoj, a Iva živi u Zagrebu, gde s mužem vodi privatan posao.

Oliver i Dunja imaju i jednog unuka, Matka, rođenog 1991. godine, koji je profesionalni surfer i državni prvak u tom sportu.

Karapandža i Kviskoteka

* 1970. Oliver je počeo da vodi kulinarsku emisiju “Male tajne velikih majstora kuhinje”, u kojoj je kuvao tada slavni Stevo Karapandža.

Oliver Mlakar
foto: HRT Printscreen

* 1984. godine na televiziji je krenuo kviz “Kviskoteka”. Kviz je postao najpopularniji kviz Hrvatske radiotelevizije svih vremena, a nakon prve četiri godine što je kviz vodio Ivan Hetrich, voditeljsku palicu preuzeo je Oliver Mlakar, te postao zaštitno lice ove zabavne emisije. 1993. godine Mlakar je počeo da vodi još jednu jako popularnu emisiju “Kolo sreće” i vodio ju je sve do 2002. godine. Od 1999. godine vodio je kulinarsku emisiju “Kruške i jabuke”, sve do penzije u koju je otišao 2002. godine.

Čuvena Kviskoteka
Čuvena Kviskotekafoto: HRT Printscreen

* 1968. godine Oliver Mlakar je s Gordanom Bonetti vodio prvi Dnevnik koji je počeo svakodnevno da se emituje na Televiziji Zagreb uživo.

Kurir.rs/Wikipedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track