DAME SE DOTERALE ZA PRVU SEDNICU: Skupština počela u podne himnom Bože pravde! Uvod u formiranje nove vlade (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

POSLANICI U KLUPAMA

DAME SE DOTERALE ZA PRVU SEDNICU: Skupština počela u podne himnom Bože pravde! Uvod u formiranje nove vlade (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započeli su, uz intoniranje himne "Bože pravde", prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja na kojoj će razmatrati izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kao uvod u formiranje nove Vlade Srbije.

Predlog izmena tog zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, odnosno četiri više nego aktuelni kabinet premijerke Ane Brnabić.

Rasprava po hitnom postupku

U Skupštini Srbije predlog za stavljanje na dnevni red po hitnom postupku Izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, izglasan je iz trećeg puta, jer u prva dva pokušaja nije postojala većina od 126 poslanika. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić pitao je da li radi sistem za glasanje te zatražio od službe da mu na papiru donese rezultate glasanja.

Nakon toga proglasio je da je iz trećeg pokušaja za predlog glasala većina od 130 narodnih poslanika. I o utvrđivanju dnevnog reda dobio je rezultate na papiru, po kojima je za dnevni red sa jednom tačkom glasalo 133 poslanika, te su se stekli uslovi da počne rasprava. Pre toga potvdjeni su mandati onima koji su stekli pravo da postanu poslanici pošto su prethodno izabrani poslanici podneli ostavke. Novih dvanaestoro poslanika položilo je zakletvu, kako bi moglo da učestvuje u radu Skupštine.

Predlog izmena i dopuna zakona o ministarstvima poslanicima će predstaviti šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov.

U odnosu na aktulenu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i novo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

1 / 19 Foto: Nenad Kostić

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto dosadašnjih Ministarstva kulture i informisanja i Ministrastva trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu, objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

1 / 24 Foto: Nenad Kostić

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Predloženo je da Izmene i dopune Zakona o ministarstvima budu jedina tačka dnevnog reda sednice, a glasanje se očekuje do kraja nedelje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track