SAMO 3 PUTA U ISTORIJI SE OVO DESILO, A DEŠAVA SE SAD! Prognoza AccuWeather: Srbija usred dela gde se očekuju žestoki udari ZIME!
Foto: Nikola Anđić

svi strepe od hladnoće

SAMO 3 PUTA U ISTORIJI SE OVO DESILO, A DEŠAVA SE SAD! Prognoza AccuWeather: Srbija usred dela gde se očekuju žestoki udari ZIME!

Društvo -

Više nego ikada cela Evropa se interesuje kakva nas zima čeka. Neizvesnost u vezi sa isporukom ruskog gasa za Stari kontinent izaziva ogroman strah u zapadnoj Evropi, čiji građani strahuju od hladnih stanova.

Jesen je na početku, tek se navikavamo na svežije vreme, ali AccuWeather ekipa meteorologa već je sastavila prognoze za ono što će zima doneti Evropi.

Stručnjaci kažu da će na zimsku sezonu veoma uticati La Ninja (La Niña), okeanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El Ninju. Tokom La Ninje neuobičajeno niske temperature okeana šire se ekvatorijalnim Pacifikom, što zauzvrat stvara sistem povratnih informacija između okeana i atmosfere koji može uticati na vremenske uslove širom sveta – posebno na zimsku temperaturu i sneg.

Klimatolozi kažu da La Ninja još jača i predviđa se da će nastaviti tokom ostatka jesenjih i zimskih meseci.

- Očekuje se da će La Ninja dostići vrhunac u novembru“, rekao je vodeći međunarodni meteorolog AccuWeathera Džejson Nikols, dodajući da bi južna oscilacija El Ninja (ENSO) trebalo da se vrati u neutralnu fazu u januaru. Uprkos toj promeni tokom drugog dela sezone, atmosferski uslovi trebalo bi da ostanu slični La Ninji tokom cele zime zbog odstupanja između klimatskog fenomena i promenjenih vremenskih uslova - prenosi Indeks.hr.

Zlatar, sneg, Sneg u aprilu
foto: Kurir/Z.Šaponjić

Šta to znači za zimsku prognozu za 2022/2023. u Evropi?

Budući da je ovo treća uzastopna zima pod uticajem La Ninje, ova sezona može doneti mnogo sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom. Međutim, prognostičari AccuWeathera kažu da ova godina sadrži redak deo slagalice kojeg poslednjih godina nije bilo.

„Trostruka La Ninja dogodila se samo tri puta od početka vođenja evidencije, a poslednja je bila početkom veka, od 1998. do 2001.“, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Repert.

Osvrćući se na nekoliko situacija u novijoj istoriji kada su bile tri zime La Niñe zaredom, prognostičari mogu da analiziraju te jedinstvene godine i upotrebe ih za prognozu ove zime, prenosi Index.hr.

Koliko će biti hladno ove sezone i koja područja mogu očekivati oluje?

Meteorolozi AccuWeathera odgovaraju na to pitanje u analizi po regijama – ispostavlja se da je Srbija usred dela gde se očekuju žestoki udari zime.

Južna Evropa i Balkan biće pogođeni jakim olujama

Prognostičari AccuWeathera kažu da postoje naznake da će oluja ove zime često ciljati južnu Evropu. Lokacije širom Portugala, Španije, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za pojavu čestih nevremena s kišom i vetrom nego drugi delovi kontinenta. Na neki način, stanovnici od Pirinejskog poluostrva do jugoistočne Evrope mogli su da vide neke sličnosti s prethodne dve godine.

Istanbul
Istanbul foto: EPA / Erdem Sahin

To bi moglo da znači povećan rizik od jake kiše, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, severnoj srednjoj Italiji i zapadnom Balkanu. Oni koji žive u gradovima poput Venecije u Italiji trebalo bi pomno da prate sve oluje u tom području ove zime zbog ranjivosti svoje lokacije na poplave. Takođe, postoji potencijal za više snežnih padavina duž južnih padina Alpa.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vetrove, jake kiše i čak oslobađaju sneg na višim terenima. Prošle godine mnogi od navedenih olujnih događaja u Španjolskoj i Portugalu dogodili su se kasnije, već u proleće. Međutim, brojni udari oluje Blas osetili su se već tokom prve polovine novembra u delovima istočne Španije i južne Francuske.

Krajevi u kojima će biti više snega

Planinska područja u kojima bi ove zime moglo da bude više snežnih padavina na Pirinejskom poluostrvu uključuju Kantabrijske planine, Centralni planinski masiv i Pirinejske planine u severnoj i centralnoj Španiji. Nadolazeći obrazac mogao bi dovesti do idealnih razdoblja za skijališta i odredišta za zimski odmor.

Međutim, i niska područja će imati šanse za veće količine snežnih padavina u odnosu na prosek kako temperature budu padale tokom zime.

Temperature će ove zime verovatno biti blizu normale do malo iznad normale širom južne Europe. Međutim, razdoblja nestabilnog vremena mogu biti popraćena razdobljima hladnijeg vremena, prema Repertu.

Velika Britanija i Irska na meti hladnih udara

Ove zime predviđaju se temperature uglavnom blizu normale, s talasima hladnoće koji se mogu podudarati s razdobljima snežnog vremena.

Dablin
Dablin foto: Shutterstock

U gradovima kao što su Dablin i Edinburg ove zime biće manje snežnih dana nego inače. Međutim, sva hladna i nestabilna razdoblja u regiji mogla bi da imaju značajne posledice s obzirom na stanje potražnje za energijom i troškove povezane s grejanjem domova.

„Biće blagog vremena s temperaturama gotovo normalnim. Međutim, proboji hladnijeg vremena mogu se zadržati u celoj regiji na period od dve do tri nedelje“, ističu meteorolozi.

Tokom ovih hladnih razdoblja povećavaće se verovatnoća snežnih padavina i na nižim terenima. Januar i februar mogu doneti aktivnije razdoblje u smislu snežnih padavina za delove Škotske s izgledima da će oluje pogoditi područja na severu. U međuvremenu bi južna područja britanskog ostrva mogla zabeležiti gotovo normalnu ukupnu količinu padavina tokom prve polovine zime i manje snežnih padavina nego što je uobičajeno do februara.

Iako se učestalost oluja ove zime možda neće mnogo promeniti u poređenju s prošlom godinom, prognostičari kažu da bi moglo biti manje uticaja i da bi intenzitet oluja takođe mogao biti manji.

Severnu i srednju Europu čeka suvo vreme

Za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje južne Europe, lokacije poput severne Francuske, Beneluksa, Nemačke i delova Poljske mogle bi imati znatno sušnije uslove.

Uz olujni trend prema regijama na jugu, mnoge lokacije širom severne i centralne Evrope suočiće se s rizikom da propuste obilne zimske padavine. Dok su jesenje padavine bile dobrodošle za sadnju zimskih useva, izgledi za suvu zimsku sezonu mogli bi da dovedu do izazova za nastavak rasta useva i do nižih prinosa u vreme žetve.

Delovi Francuske i Nemačke mogli bi biti sušniji u poređenju s lokacijama u Poljskoj, kažu prognostičari AccuWeathera, uključujući šira gradska područja Pariza i Berlina. Očekuje se da će količine kiše i snega ove zime biti ispod normale u severnoj Francuskoj i Nemačkoj, ali mogu biti blizu normale u Poljskoj. Ovim će područjem dominirati prosečne ili temperature koje su blago ispod proseka.

Baltik i Skandinavija u toplijem trendu

Meteorolozi AccuWeathera predviđaju zimu topliju od proseka u severoistočnoj Evropi i Skandinaviji. Povremeno će biti razdoblja nestabilnog i prohladnog vremena, ali brojni atmosferski faktori upućuju na to da će temperature u celoj regiji biti toplije, a očekuje se i manje snežnih dana u odnosu na tipične godine.

Ostaje mogućnost da se oluje prošire, s potencijalom da prvo zahvate sever Velike Britanije, a zatim donesu zimske padavine zapadnim i južnim delovima Norveške.

Osim toga, prognostičari su izrazili zabrinutost zbog oluja koje će se kretati prema severu od Sredozemlja i širiti vlagu u Finsku, s obzirom na aktivan uzorak koji se očekuje u južnoj Evropi.

Područja južne Švedske, uključujući grad Stokholm, mogla bi propustiti većinu snežnih dana tokom prve polovine zime. Ljubitelji snega možda će morati da pohrle u područja na istoku i zapadu Finske i Norveške kako bi se izložili snežnim padavinama od decembra do februara.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track