ŽITELJI KALUĐERICE U STRAHU: Šakali zaklali ovce, plašimo se da će napasti i malu decu! Evo šta kažu lovci
Foto: Shutterstock

strašno

ŽITELJI KALUĐERICE U STRAHU: Šakali zaklali ovce, plašimo se da će napasti i malu decu! Evo šta kažu lovci

Beograd -

Meštani Kaluđerice sve više strahuju od šakala!

Naime, nedavno su, kako Kurir saznaje, jednom čoveku u Kaluđerici šakali udavili 10 ovaca.

- Nadamo se da će neko odreagovati. Brinemo se da će sledeća meta napada biti deca! Pogotovo što je naša ulica neosvetljena - rekla nam je čitateljka Kurira, komšinica od čoveka čije su ovce ubijene.

Petar Đorđević iz Kaluđerice čije su ovce zaklane rekao je za Kurir da se napad desio pre nedelju dana oko 4 sata ujutru.

- Kod svih ovaca su stradala vimena, jednoj je pocepana utroba i kod svih ovaca su grkljani počupani, izgriženi su butevi malo.. Ovde ima šakala, primetili su ljudi, pre nekoliko dana su zaklali čoveku osam ćuraka. Ima i pasa lutalica. Meni su ovde bile napolju stalno, dolazili su kerovi, ali nikad ih nisu napadali - priča Đorđevič.

On dodaje da je zvao policiju da prijavi stradanje deset ovaca.

- Mi apelujemo na nadležne da se lovačko društvo bolje angažuje, ljudi ovde viđaju šakale koji napadaju životinje. Mi se plašimo da će krenuti da napadaju decu, onda će biti kasno - zaključuje sagovornik Kurira.

Ovce, Ovca, Stado, Pastir, čoban
foto: Shutterstock

Zoran Kocić predsednik Udruženja lovaca Beograd objašnjava za Kurir da mu ovo ne deluje kao da je napad šakala u pitanju, već besnih pasa lutalica.

- Šakali neće da uđu u naselje, a i ne može jedan šakal da zakolje više ovaca. Mislim da su ovde to uradili kerovi lutalice. Šakali kada napadaju prvo izvade creva kroz analni otvor, izgrizu otvor i izvuku creva i onda jedu. Mislim da je ovde bio napad napuštenih podivljalih kerova, koji love u čoporu kada podivljaju i kada vođa napadne, moraju svi da napadnu - ističe Kocić.

Ovce
foto: Shutterstock

On je dodao da šakala ima svuda u okolini Beogarada, kao i da su se pojavili pre 15 godina.

- Ima ih u Velikom Selu, Slancima, Višnjici, Mirijevu, Borči... Na stotine ih ima. Poslednjih šest godina nije zabeležen nijedan napad šakala na domaće životinje u Beogradu. Oni jedu miševe i krtice, nekad i lane hoće da napadnu. Oni nisu vukovi, vukovi kolju iz zadovoljstva. Oni koji primete šakala na teritoriji Beograda javljaju se ZOO higijeni i Veterini Beograd koji imaju neophodnu opremu, oni su kvalifikovani i obučeni za te stvari - naveo je Kocić.

Ove divlje zveri nalik psima, čija je ekspanzija počela pre tridesetak godina, prilično su se namnožile u okolini prestonice.

Teški su između 11 i 13 kilograma i ne mogu ozbiljnije da povrede čoveka, ali poput svake životinje, mogu da ujedu.

Podsetimo, pre tri godine desio se incident na krčedinskoj Adi gde je šakal napao ljude i stoku koja je tamo bila.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

00:49

Ponovo oživljavaju divlje životinje na planini Altaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track