SVE POČINJE DANAS TAČNO U 11.22 A 1999. ZBOG OVE POJAVE ULICE SU BILE PUSTE: Srbi virili kroz roletne, u Dnevniku rekli OPASNO JE
Foto: Youtube Printscreen

uputstvo kako se treba ponašati tokom pomračenja Sunca

SVE POČINJE DANAS TAČNO U 11.22 A 1999. ZBOG OVE POJAVE ULICE SU BILE PUSTE: Srbi virili kroz roletne, u Dnevniku rekli OPASNO JE

Društvo -

BEOGRAD - Danas, tačno u 11.22 sati, iz Srbije i većeg dela Evrope moći će da se vidi delimično pomračenje Sunca, saopšteno je danas iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković''.

U Beogradu će Mesec dodirnuti Sunce u 11.22, a napustiće Sunčev disk u 13.38. Na sredini pomračenja biće pokriveno nešto manje od polovine Sunčevog prečnika.

pomračenje Sunca
foto: Facebook Printscreen

To je ista ona pojava koja je 1999. godine, 11. avgusta, ispraznila ulice Beograda, a skoro čitava Srbija bila je kao pustinja - na ulici nije bilo žive duše jer je prethodne večeri u udarnom Dnevniku 2 na nacionalnoj televiziji rečeno da je posredi opasna pojava!

Istovremeno, dato je i uputstvo kako se treba ponašati tokom pomračenja Sunca, koje je dodatno naplašilo građanstvo tadašnje SR Jugoslavije.

Uputstva iz 1999. godine

Za vreme delimične faze pomračenja se ne sme gledati nezaštićenim okom

Za posmatranje pojave pomračenja koristiti specijalne naočare sa kobalt staklom, koje imaju maksimalno zasenčenje

Za vreme totalne faze, koja će biti prisutna na području severno od linije koja spaja Suboticu i Kikindu, može se gledati bez korišćenja zaštite, ali tek nekoliko sekundi pošto počne ova faza, s tim da se mora prekinuti pre nego što se totalna faza završi

Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako se ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputio prema Suncu

Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja, niti da posmatraju pojavu

Posebnu odgovornost imaju roditelji, ukućani i zaposleni u predškolskim ustanovama. Za vreme pomračenja deca treba da su u zatvorenom i zamračenom prostoru

U preduzećima i ustanovama gde je proces rada organizovan po smenama, zaposleni u prvoj smeni moraju sačekati dolazak osoblja iz druge smene

Lica obolela od hroničnih bolesti i psihijatrijski bolesnici treba strogo da se pridržavaju datih uputstava o ponašanju i redovno uzimaju propisanu terapiju

Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje.

Pominjala se i mogućnost gubitka vida.

Uputstvo je više puta pročitano i u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

Neki analitičari kasnije su događanja od 11. avgusta 1999. godine povezivali sa potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i padom poverenja u politiku Slobodana Miloševića.

Kako se pravilno posmatra pomračenje Sunca

Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.

Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na beli papir kroz neki optički instrument ili direktno kroz njega, ako poseduje odgovarajuće filtere. Ukoliko bude vedro, zainteresovani mogu posmatrati ovu pojavu sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu, navodi se u saopštenju.

Kako nastaje pomračenje Sunca

Do pomračenja Sunca dolazi kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje zakloni deo ili celo Sunce. Razlikuju se potpuno, prstenasto i delimično pomračenje Sunca. Priroda je dala da su prividni prečnici Sunca i Meseca slični, oko pola stepena.

Iako je Mesec daleko manji, oko 400 puta po prečniku od Sunca on je Zemlji 400 puta bliži. Kako se Zemlja i Mesec kreću po elipsama, prividne veličine Sunca i Meseca se menjaju.

Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tela, Mesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje Sunca, a ponekad je dovoljno velik da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca.

Kada ova tri tela nisu na istoj liniji već blizu nje, govori se o delimičnom pomračenju Sunca. Gledano sa Zemlje u celini može biti od dva do pet pomračenja Sunca u toku jedne godine, a što se tiče Mesečevih pomračenja nula do tri.

Bez obzira na veći broj pomračenja Sunca, ona se sa jednog istog mesta na Zemlji ređe vide od Mesečevih, precizira se u saopštenju Astronomskog društva.

Kurir.rs/RTV/Youtube/Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja