VOZAČI SA ŠRI LANKE ZA VOLANOM AUTOBUSA NA BEOGRADSKIM ULICAMA: Ispričali šta su zatekli čim su sleteli i šta misle o Srbima!
Foto: Printscreen/RTS

DOŠLI DA POMOGNU PORODICAMA

VOZAČI SA ŠRI LANKE ZA VOLANOM AUTOBUSA NA BEOGRADSKIM ULICAMA: Ispričali šta su zatekli čim su sleteli i šta misle o Srbima!

Beograd -

Za volanom autobusa gradskog prevoza uskoro će sedeti vozači čak sa drugog kontinenta. Na poligonu u Krnjači imaju obuku.

Žmigavac, retrovizor, pogled levo-desno. Mora sve iz početka, iako su iskusni vozači u najboljim godinama, 30 vozača autobusa iz Šri Lanke prilagođava se novoj sredini, u krugu najveće privatne kompanije u gradskom prevozu. Na licima i ozbiljnost i osmeh.

"Vrlo smo srećni, sve je odlično, ljudi jako dobri. Upoznali smo grad, jako je lep", navodi Lolita Šumika, vozač iz Šri Lanke.

Na zemlji je kaže zatekao gostoprimstvo i ljubaznost. Iz aviona je video zelenu zemlju. A na pitanje da li će pomagati porodicu, kaže da su upravo zbog toga došli ovde.

"Mi smo ovde da brinemo o našim porodicama", kaže Lolita.

Vozač iz Šri Lanke navodi da je većina njegovih kolega radila u Avganistanu, Dubaiju, Japanu.

vozači sa Šri Lanke
foto: Printscreen/RTS

"Veoma različiti autobusi, svi voze dobro. Definitivno ćemo ostati", kaže Lolita Šumika.

Najviše pomaže u obuci zemljaka. Dočekala ih je ljubaznost i uslužnost svih, pa i direktora. Odmah su shvatili da su našli posao.

"Moram da naglasim da je proces same regruatacije trajao dosta dugo, da smo mi odabrali kandidate neposredno - bili smo u Šri Lanci, vršili smo testiranje kandidata i na osnovu njihovih sposobnosti mi smo izabrali najbolje", kaže Dušan Krstić, direktor saobraćaja u kompaniji "Ariva Litas".

Poneki stranac vozi autobus i kamion, ali ovo je prva grupa koja dolazi u kompaniju i prolazi kroz upoznavanje vozila i linije, kaže direktor saobraćaja u kompaniji.

"Prvi utisak je da oni znaju da rade, izuzetno su ozbiljni i fokusirani", ističe Krstić.

Da su ozbiljno shvatili svoj posao, dokaz je i da su se mesecima raspitivali postoji li firma u Beogradu, kakvi su uslovi, autobusi.

"Ovi vozači će imati iste uslove kao i naši ovdašnji vozači i svakako im treba pružiti dobrodošlicu, priliku kako bi se osećali lepo u našoj zemlji", kaže Drago Tošić, direktor Konzorcijuma privatnika.

I nemojte se iznenaditi kad na liniji 33 čujete "dobro jutro" na neobičnom naglasku. Voziće vas stranac sigurno i dobro, kao što to rade i naši po svetu. Pomozite im maksimalno, što god da pomislite, svi u svetu idu za boljom platom i uslovima. I dobro je da zbog toga u Srbiju dolaze. Poljoprivednici i još neke delatnosti širom bi im otvorili vrata.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

01:07

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA Gradonačelnik Šapić: Rebalans uspešan, stali nismo! Evo i šta je rekao o naplati karata u GSP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track