ŠTREBERKE, DROGIRAĆEMO VAS I SKIDATI GOLE NA EKSKURZIJI, SLIKE ĆEMO STAVITI NA NET: Devojčice uputile jezive pretnje vršnjakinjama
Foto: Profimedia

strašno

ŠTREBERKE, DROGIRAĆEMO VAS I SKIDATI GOLE NA EKSKURZIJI, SLIKE ĆEMO STAVITI NA NET: Devojčice uputile jezive pretnje vršnjakinjama

Društvo -

Na učeničkim Vajber grupama poslednjih dana šire se poruke koje su opasan oblik psihološkog vršnjačkog nasilja, a usmeren je ka devojčicama koje čitaju knjige i nose naočare

Opasno sajber-nasilje kojim se najavljuje i teško fizičko nasilje trenutno je na sceni u Srbiji. Ovih dana se porukama šire strašne pretnje devojčicama, koje kolokvijalno nazivaju štreberkama, upućene od njihovih vršnjakinja!

- Znate li da su devojčice jezive i da na Vajber grupama zlostavljaju drugarice jer čitaju knjige i nose naočare? Prete da će ih na ekskurziji drogirati, snimiti gole i kačiti na internet. Ja ne mogu da spavam jer sam videla prepiske i ne znam koga bih pre tukla - napisala je jedna zabrinuta majka na Tviteru.

Psiholog i porodični psihoterapeut Radmila Vulić Bojović kaže za Kurir da je posredi opasan oblik vršnjačkog nasilja - psihološko nasilje, te da je takav vid zlostavljanja gotovo postao trend u našem društvu podjednako i kod dečaka i kod devojčica.

Radmila Vulić Bojović
foto: Printscreen/TV Prva

- Devojčice koje u ovom slučaju čitaju knjige i obrazuju se trpe psihološko nasilje od vršnjakinja. Zbog ovakvih primera roditelji, društvo i škole treba što pre da reaguju jer je sve otišlo predaleko. Došla su takva vremena kada nema više empatije među decom, pa čak ni među devojčicama, koje su inače osetljivije u vreme puberteta i potrebna im je podrška roditelja, ali i vršnjaka.

Onda dođe do ovakvih primera strašnih pretnji, što i te kako utiče na njihovu psihu i adaptaciju u društvu, a može ostaviti i ozbiljne posledice na njihove ličnosti - objašnjava Vulić Bojović.

- Deca su izgleda sklona tome da ugrožavaju svoje vršnjake i da im se podsmevaju. Ono što bi trebalo da bude normalno, to je sada postalo predmet izrugivanja. To je strašno i moramo pod hitno nešto da uradimo kao kolektiv.

tvit, vršnjačko nasilje, devojčice
foto: Printskrin Tviter

Svedoci smo da je vršnjačko nasilje sve zastupljenije, i to posebno od početka ove školske godine, kada su se sva deca posle skoro dve godine trajanja pandemije vratila u školske klupe na normalan režim rada. Psiholozi upozoravaju da je primećeno, pre svega kod osnovaca, da su za to vreme izgubili empatiju prema drugarima, te da su skloni raznim oblicima nasilja, kako verbalnog tako i fizičkog.

Kurir istraživao

Šta roditelji mogu da rade

Kurir je nedavno istraživao šta roditelji mogu da urade ukoliko njihovo dete trpi neki oblik vršnjačkog nasilja u školi, a škola ne reaguje. Sa stručnjacima smo razgovarali i šta može da se učini ukoliko postoji učenik koje maltretira ostalu decu duže vreme, a nadležne institucije nisu adekvatno reagovale.

Sagovornici Kurira su istakli da roditelji treba prvo da se obrate Ministarstvu prosvete, ali i mogu podneti tužbu protiv škole i da slučaj prijave policiji, jer se često dešava da se zbog neažurnosti direktora i nadležnih u školi žrtve ispisuju, a nasilnici ostaju da divljaju.

Vulić Bojović ističe i da je na ovakvo ponašanje dece i sve učestalije maltretiranje vršnjaka utiče laka dostupnost ne samo sadržaja za odrasle već i raznih drugih sadržaja koji promovišu i podstiču nasilje i ponižavanje:

Pisali smo u više navrata

Sve češće nasilje među devojčicama

Podsetimo, Kurir je već u više navrata pisao o vršnjačkom nasilju, i to upravo među devojčicama, koje ne samo da su vršile psihološko nasilje već i fizičko.

Tako smo nedavno objavili tekst o napadu na devojčicu iz okoline Beograda koju su vređale i nazivale sektašicom i ku*vom. Nakon što su joj pretile da će je sačekati posle škole, devojčicu su i pretukle.

- Gledanje takvih sadržina dosta utiče na samo ponašanje učenika i učenica, pa ovakvo vršnjačko nasilje polako postaje trend, što veoma zabrinjava i roditelje i nastavnike.

Kurir.rs

Bonus video:

04:57

VRŠNJAČKO NASILJE SVE SUROVIJE! Obradović upozorava: Društvene mreže su sve opasniji teren, uvod su u STVARNO MALTRETIRANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track