ĐEDOVIĆ: Prioritet je da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje
Foto: Nenad Kostić

FOKUS NA PROIZVODNJI STRUJE

ĐEDOVIĆ: Prioritet je da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje

Društvo -

U Evropi se odvija rat, koji je u određenoj meri i energetski, a naša država će sve da uradi da obezbedi sigurnost i stabilnost

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da će prioritet u prvih 100 dana rada Vlade biti da se obezbedi sigurnost i stabilnost snabdevanja energentima, odnosno da se prezimi i da građanima budu topli domovi i da imaju struju bez prekida.

"Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima", rekla je ona za RTS.

Istakla je da se u Evropi odvija rat, koji je u određenoj meri i energetski i da će država "sve da uradi da obezbedi sigurnost i stabilnost".

Kako je rečeno, u subotu i nedelju toplim probama neke toplane su već smlačile radijatore, dok su "Beogradske elektrane" tople probe počele jutros, a od sutra svi daljinski sistemi u Srbiji ulaze u redovan režim grejanja.

Đedović je podsetila da je grejna sezona pomerena, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od sutra radijatori biti topli.

Prema njenim rečima, "toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli".

U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane kada nije grejano umanje računi, a ministarka je najavila da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje.

Istakla je da je najvažnije da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem.

Precizirala je i da je termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se ona podigne, jer će to značiti da neće biti uvoza struje.

"Da li će biti uvoza energenata tokom zime zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo-štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas", istakla je ministarka energetike.

Đedović je ponovila da se ne planira povećanje cena struje i gasa, te da država subvecioniše i jedno i drugo.

"Većina zemalja subvenconiše svoje energetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi", rekla je ministarka.

Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama.

Đedović je rekla da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se ona pokazala dobrom, naglašavajući da će i u narednom periodu država, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.

Govoreći o najavi ulaganja 12 milijardi evra u energetiku, te završetku Bloka 3 u Kostolcu i gasnog interkonektora sa Bugarskom, ona je navela da je bitno završiti započeto.

"U 2023. dobićemo 350 novih megavata nove termoelektrane, koja treba da se završi i to jeste bitno za stabilnost sistema, bitno da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Severnom Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe, naftovodi su nam potrebni", kazala je Đedović.

Naglasila je kakao je potrebno i dalje raditi na obnoviljivim izvorima energije, ali i na reverzibilnim elektranama, poput Bistrice i Đerdapa 3, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije.

"Za početak da preguramo zimu, na evropskom kontinentu je rat, koji je u određenoj meri i energetski. Mi ćemo sve da uradimo da obezbedimo sigurnost i stabilnost", zaključila je ministarka Đedović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja