01:23

OVAKO JE MILOŠEVIĆ BESNEO NA SPS: Dajte, odrastite već jednom! Ja SEDIM U HAGU, a vi biste da vam odavde rešavam sitne interese

KURIR TV

OVAKO JE MILOŠEVIĆ BESNEO NA SPS: Dajte, odrastite već jednom! Ja SEDIM U HAGU, a vi biste da vam odavde rešavam sitne interese

Politika -

Izručivanje bivšeg predsednika Slobodana Miloševića haškom tribunalu i 21 godinu posle i dalje je u žiži interesovanja. Ne samo sam čin hapšenja i izručivanje nego i tok suđenja i njegovo lečenje tokom boravka u Ševeningenu.

Dragoljub Tomašević, advokat i jedan od pravnih savetnika bivšeg predsednika Slobodana Miloševića tokom suđenja u Haškom tribunalu, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakao bivšeg predsednika.

Tomašević je naveo da je Milošević bio jedan od osnivača i prvi predsednik Socijalističke partije Srbije i da ga je narod podržavao. Međutim, voditeljku Olju Lazarević je interesovalo da li je tokom tih godina suđenja, Milošević imao podršku njegovih partijskih kolega.

Dragoljub Tomašević
foto: Kurir televizija

- To je bilo najveće razočarenje Slobodana Miloševića. Pojedinci iz vrha partije koji su predstavljali jedan oligarhijski deo, to se nije promenilo ni dan danas. Oni su se bavili sobom i uticajem ko će na kom mestu da bude. Slobodan im je govorio: "Dajte jednom odrastite, budite punoletni. Vi očekujete od mene koji sam u Hagu i koji se borim sa ovakvim mehanizmom i čudom da rešavam vaše sitne interese ko će gde da bude." Jednostavno oni su radili sve u korist sebe i u štetu Slobodana Miloševića - rekao je Tomašević.

Slobodan Milošević
foto: EPA / Milos Vukadinovic

On se osvrnuo i na sam odnos sa Amerikom koji, kako tvrdi, Milošević je pokušavao da obnovi.

- Milošević je Vorenu Kristoferu državnom sekretaru u Dejtonu zahvaljujući kome je na papiru i zaključen Dejtonskki sporazum. Milošević je tada pitao Kristofera šta je to potrebno da bi Srbija, kao jedna mala zemlja i prijateljska zemlja, uradi kako bi se obnovili prijateljski odnosi između Srbije i Amerike. Kristofer je taj papir odbacio i rekao "Srbija mora da radi ono što Amerika od nje očekuje" - rekao je Tomašević.

Slobodan Milošević, Ričard Holbruk, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, Voren Kristofer
foto: Profimedia

- Nakon Dejtonskog sporazuma i prilikom potpisivanja mirovnog sporazuma u Parizu ponovo je Slobodan potencirao preko Kristofera i Klintona temu obnavljanja. Međutim, to oni nisu želeli - rekao je Tomašević.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track