ZVERSKI SU MI ŠUTIRALI SINA PO TELU DOK JE LEŽAO BESPOMOĆAN NA PODU UČIONICE: Majka dečaka iz Leksovca: Povraćao je od traume!
Vršnjačko nasilje / Ilustracija, Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

KRVNIČKI

ZVERSKI SU MI ŠUTIRALI SINA PO TELU DOK JE LEŽAO BESPOMOĆAN NA PODU UČIONICE: Majka dečaka iz Leksovca: Povraćao je od traume!

Društvo -

Majka učenika petog razreda iz Leskovca kaže da su dečaka na času pretukli vršnjaci, a da je nastavnica bila nemoćna, o incidentu je obaveštena policija nakon čega je u Višem javnom tužilaštvu formiran predmet

Sina su mi na času veronauke oborili na pod, tukli ga i šutirali dok je ležao. Došao je kući s ogrebotinama i modricama. Nije mogao da priča, samo je jecao! Povraćao je od traume koju je doživeo! Dok su ga tukli, govorili su mu da je štreber samo zato što je dobro uradio test!

Ovako za Kurir govori majka učenika petog razreda jedne osnovne škole u Leskovcu, koji je u petak po podne napadnut tokom časa. Incident se, kako majka tvrdi, dogodio pred nastavnicom, a nije prvi put! Dečak je i ranije bio meta vršnjačkog nasilja.

- Dete mi je sa časa pobeglo od batina. A u školi treba da se oseća bezbedno. Deca su se sporečkala oko rezultata upisanog na tabli, a moj sin je završio na zemlji, gde su ga šutirali. Roditelji te dece to negiraju. Nastavnica je probala da spreči decu, jednom je držala ruke, ali je on šutirao moje dete - priča majka.

Direktor škole za Kurir

Nije bilo vršnjačkog nasilja

Direktor osnovne škole u Leskovcu pak tvrdi da vršnjačkog nasilja nije bilo, već da se desio sukob između dvojice učenika nakon završetka časa verske nastave.

- Škola trenutno prikuplja sve relevantne informacije u vezi sa ovim slučajem, tako da nismo u mogućnosti da vam damo opširnije informacije. Svakako ćemo kao ustanova preduzeti sve potrebne mere koje su u našoj nadležnosti i koje su predviđene zakonom.

Naša sagovornica naglašava da njen sin trči do škole i nazad jer se plaši da ga ne presretnu vršnjaci. Već su mu dolazili ispred kuće i izazivali ga na tuču, tvrdi ona. A još je u aprilu shvatila da je njen sin meta dečaka iz odeljenja.

Vršnjačko nasilje
foto: Privatna arhiva

- Pred kraj četvrtog razreda moj sin je rekao da ne želi na rekreativnu da ga ne bi maltretirali. Iz škole mi je tada rečeno da ga deca ne prihvataju, da je drugačiji i da je najbolje da dete izmestim iz odeljenja. Mislila sam da samo previše burno doživljava čarke, da će proći. Ali ne prolazi. Tako je bilo od prvog do četvrtog razreda, nastavlja se i u petom - kaže majka.

Opasno sajber-nasilje

Štreberi uvek meta

Kurir je nedavno pisao o stravičnim porukama koje se šire na učeničkim Vajber grupama koje su usmerene ka devojčicama koje čitaju knjige i nose naočare.

- Znate li da su devojčice jezive i da na Vajber grupama zlostavljaju drugarice jer čitaju knjige i nose naočare? Prete da će ih na ekskurziji drogirati, snimiti gole i kačiti na internet. Ja ne mogu da spavam jer sam videla prepiske i ne znam koga bih pre tukla - napisala je jedna zabrinuta majka na Tviteru.

Napad na dečaka se desio u petak, ali prošle sedmice se desio još jedan i tada je ona prvi put prijavila nasilje u školi.

- Jedan učenik je na času fizičkog drugog pogodio loptom u lice, a njemu je bio najbliži moj sin, pa ga je šutnuo. Moj sin se odbranio i potukli su se. Nije više mogao da trpi. Inače se ističe po znanju na časovima, pa mu se zato rugaju.

Često i ne jede u školi, jer ga vršnjaci maltretiraju, pa kad je na odmoru, izbiju mu sendvič iz ruke.

Majka kaže da je u petak ponovo prijavila nasilje koje je preživelo njeno dete. Pošto je nasilje drugi put prijavljeno školi, treba da se sazove tim za zaštitu. Dečak je u petak primljen u urgentni centar Opšte bolnice u Leskovcu, gde su mu konstatovane lakše telesne povrede i psihičke traume.

Slučaj je prijavila i policiji, koja je saslušala dete.

Prijavljivanje nasilja

Šta roditelji mogu da rade ako škola ne reaguje

- Obratite se Ministarstvu prosvete

- Podnesite tužbu protiv škole

- Slučaj prijavite policiji

Iz Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu za Kurir kažu da su im je podneta prijava o ovom događaju, ali da je ona odbačena jer učesnici sukoba imaju manje od 14 godina i nisu krivično odgovorni.

Iz Ministarstva prosvete kažu da je škola o fizičkom sukobu između dva učenika po završetku šestog časa odmah obavestila nadležnu školsku upravu Leskovac.

- Prema informacijama koje smo dobili, čas je realizovan bez problema i naznaka sukoba, do kog je došlo po samom završetku časa, a u vezi sa osvojenim bodovima na kvizu. Učenike su odmah razdvojili i o događaju obavestili roditelje učenika. U školi je u toku proces prikupljanja informacija od svih učenika koji su prisustvovali događaju.

Naveli su i da je za juče bio zakazan sastanak tima za zaštitu, kao i da se u toku ove nedelje planira održavanje roditeljskog sastanka.

Kazne za vršnjačko nasilje

- Kazna za škole od 100.000 do 1.000.000 dinara ukoliko ne preduzmu mere u slučajevima vršnjačkog nasilja

- Kazna i za direktora ili odgovorno lice ustanove u iznosu od 25.000 do 100.000 dinara

- Novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara predviđene su za roditelje dece koja čine vršnjačko nasilje

Suzana Trajković

Bonus video

01:12

STRAŠNO! TRENER KARATEA PRETUKAO UČENIKA Vršnjačko nasilje sve češće u Srbiji KAKO OVOME STATI NA PUT?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track