DA SE NE ZABORAVI: SPC širom Južne Amerike služila pomen povodom druge godišnjice od upokojenja mitropolita Amfilohija
Foto: in4s.net

DA SE NE ZABORAVI: SPC širom Južne Amerike služila pomen povodom druge godišnjice od upokojenja mitropolita Amfilohija

Društvo -

Sveštenstvo i pravoslavni vernici Eparhije Južno i Centralno američke koju je osnovao blaženog pomena mitropolit Amfilohije a danas njom upravlja vladika Kirilo (Bojović) obeližila je u nedelju 30. oktobra drugu godišnjicu od Njegovog odlaska u Carstvo nebesko!

Pomen je služen u skoro svim državama Južne Amerike, jer je mitropolit i osnovao parohije koje i danas funkcionišu i šire misiju pravoslavne crkve na ovim prostorima.

Nezaboravan lik i delo mitropolita Amfilohija je tamo postavio duboke temelje u vidu Evanđelsko liturgijske reči, koje danas sveštenstvo i vernici ove eparhije neumorno zidaju na čelu sa vladikom Kirilom.

SPC, Južna Amerika
foto: in4s.net

Veliki broj krštenja i venčanja se obavlja svakodnevno na ovim prostorima u parohijma SPC koje su postale pravi rasadnici pravoslavlja na ovim prostorima koje je skoro bilo i nepoznato ovdašnjim ljudima. Takođe u veoma brzom i kratkom vremenu koliko je prošlo od osnivanja ove eparhije započeti su i skoro završena do sada tri hrama, u Argenitini provincija Chako, u Ekvadoru Gvajakil, i u Dominikanskoj Republici u Punta Cani.

Istinska radost pravoslavne vere primeti se svakodnevno na licima pravoslavnih vernika koji istisnki to svedoče i ne kriju svoje oduševljenje spoznanjem pravoslavlja zbog čega i pominju često lik i delo mitropolita Amfilohija.

SPC, Južna Amerika
foto: in4s.net

Svakodnevno neko od domaćih predstavi nekog svog poznanika kome pričaju o pravoslavnoj veri i Svetoj liturgiji čije molitve pažljivo slušaju i sa kojima saživljavaju. Tamo je Hrišćanstvo prilikom dolazaka Kolumbovih misionara predato kao na silu i neku zakonsku formu, dok sad preko pravoslavnih parohija SPC imaju blagosloven pristup domaćeg stanovništva.

Takođe zbog ovih dešavanja na prostorima bivšeg SSSR sve je vieš vernika sa tog područja. SPC odavno je postala majka svim pravoslavnim vernicima na prostoru Južne Amerike, što je bez sumnje mitropolit i imao kao neko viđenje još za vreme svog ovozemljskog života, jer kako reče pesnik "bio je Morački Jasnovidac".

SPC, Južna Amerika
foto: in4s.net

Danas vladika Kirilo se nesebično trudi da to tako i ostane. Kako reče mitropolitov prijatelj Matija Bećković:

"Pozvao ga je Bog na nebo gde će sad moći više da učini za crkvu i svoj narod nego da je ostao na zemlji".

(Kurir.rs/in4s.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track